Výskyt toxinogenních plísní rodu Fusarium v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F06%3A00005888" target="_blank" >RIV/00216275:25310/06:00005888 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt toxinogenních plísní rodu Fusarium v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
PCR procedure according to Edwards et al. (2001) was optimised with DNA isolation and amplification using Plant PCR Kit. Sensitivity of the latter method was determined using reference strain of Fusarium graminearum CCM F?683 and selectivity was examinedusing reference cultures of different genera of fungi naturally occurred in food and feedstuff. Morphological features are important for species classification whereby PCR can distinguish between toxigenic and non?toxigenic fungi of Fusarium. These fungi could be detected within 2 days, while their identification by macroscopic and microscopic features takes 2?3 weeks. Thus the PCR technique has proved itself as reliable and rapid method for detection of toxigenic species of Fusarium.
Název v anglickém jazyce
Výskyt toxinogenních plísní rodu Fusarium v potravinách
Popis výsledku anglicky
PCR procedure according to Edwards et al. (2001) was optimised with DNA isolation and amplification using Plant PCR Kit. Sensitivity of the latter method was determined using reference strain of Fusarium graminearum CCM F?683 and selectivity was examinedusing reference cultures of different genera of fungi naturally occurred in food and feedstuff. Morphological features are important for species classification whereby PCR can distinguish between toxigenic and non?toxigenic fungi of Fusarium. These fungi could be detected within 2 days, while their identification by macroscopic and microscopic features takes 2?3 weeks. Thus the PCR technique has proved itself as reliable and rapid method for detection of toxigenic species of Fusarium.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Mikrobiologie potravin
ISBN
80-7080-625-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
93-98
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—