Inhibiční efekt extraktů koření a bylin na Arcobacter butzleri, A. cryaerophilus a A. skirrowii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00003893" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00003893 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Inhibitory Effects of Some Spice and Herb Extracts Against Arcobacter butzleri, A. cryaerophilus, and A. skirrowii
Popis výsledku v původním jazyce
Seventeen spice and medicinal plant extracts (methanol and chloroform) were assayed for their antimicrobial activity against Arcobacter butzleri, A. cryaerophilus, and A. skirrowii. In general, all of the tested extracts were able, to a different extent,to inhibit the growth of the selected Arcobacter species. Cinnamon, bearberry, chamomile, sage and rosemary extracts showed strong antimicrobial activity toward arcobacter strains tested. Overall, the methanol extracts showed better activity than the chloroform extracts (P < 0.05); however, enhanced antibacterial activity of chloroform extracts of cinnamon and rosemary has been observed in comparison with their methanol ounterparts. The inhibitory dose of the most active extracts (the diameter of zoneof inhibition ? 20 mm) was determined using the disc-diffusion method as well.
Název v anglickém jazyce
Inhibitory Effects of Some Spice and Herb Extracts Against Arcobacter butzleri, A. cryaerophilus, and A. skirrowii
Popis výsledku anglicky
Seventeen spice and medicinal plant extracts (methanol and chloroform) were assayed for their antimicrobial activity against Arcobacter butzleri, A. cryaerophilus, and A. skirrowii. In general, all of the tested extracts were able, to a different extent,to inhibit the growth of the selected Arcobacter species. Cinnamon, bearberry, chamomile, sage and rosemary extracts showed strong antimicrobial activity toward arcobacter strains tested. Overall, the methanol extracts showed better activity than the chloroform extracts (P < 0.05); however, enhanced antibacterial activity of chloroform extracts of cinnamon and rosemary has been observed in comparison with their methanol ounterparts. The inhibitory dose of the most active extracts (the diameter of zoneof inhibition ? 20 mm) was determined using the disc-diffusion method as well.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Current Microbiology
ISSN
0343-8651
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
neuvedeno
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
435-439
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—