Prvková analýza suspenzí polotovarů na bázi mouky pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem
Popis výsledku
Byla vyvinuta technika dávkování suspenzí pro analýzu Na, K, Cs, Mg, S, P, Fe, Mn, Cu a Zn v mouce a polotovarech na bázi mouky pomocí ICP-OES s použitím vodných kalibračních standardů. K analýze byly použity 0.1 % m/v suspenze vzorků v 0.1% m/v TritonuX-100 a 6% v/v HNO3. Navržená metoda byla aplikována pro analýzu 2 vzorků pšeničné mouky a 4 vzorků moučných polotovarů. Výsledky byly ve shodě s analýzou po kompletním rozkladu.
Klíčová slova
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Elemental analysis of flour based ready-oven foods by slurry sampling inductively coupled plasma optical emission spectrometry
Popis výsledku v původním jazyce
A slurry sampling technique has been utilised for analysis of Na, K Ca, Mg, S, P, Fe, Mn, Cu and Zn in wheat flour and flour based ready-oven foods using ICP-OES and the standard aqueous calibration technique. 0.1% w/v suspension of samples in 0.1% w/v Triton X-100 and 6% v/v HNO3 was used for analysis. The proposed method was applied for the analysis of two samples of wheat flour and four samples of flour based ready-oven mixtures. The results showed no significant differences with those obtained aftercomplete digestion of these samples.
Název v anglickém jazyce
Elemental analysis of flour based ready-oven foods by slurry sampling inductively coupled plasma optical emission spectrometry
Popis výsledku anglicky
A slurry sampling technique has been utilised for analysis of Na, K Ca, Mg, S, P, Fe, Mn, Cu and Zn in wheat flour and flour based ready-oven foods using ICP-OES and the standard aqueous calibration technique. 0.1% w/v suspension of samples in 0.1% w/v Triton X-100 and 6% v/v HNO3 was used for analysis. The proposed method was applied for the analysis of two samples of wheat flour and four samples of flour based ready-oven mixtures. The results showed no significant differences with those obtained aftercomplete digestion of these samples.
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
106
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1246-1252
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—
Základní informace
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
CB - Analytická chemie, separace
Rok uplatnění
2008