Mikroskopický průkaz pšeničné bílkoviny v modelových vzorcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002359" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002359 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikroskopický průkaz pšeničné bílkoviny v modelových vzorcích
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie se zabývala porovnáním histochemických a imunohistochemických metod při vyšetření obsahu lepku v modelových vzorcích (vepřové maso s pšeničnou polohrubou moukou, vepřové maso s pšeničnou bílkovinou jedlou vitální). Výsledky ukazují, že při stanovení čisté pšeničné bílkoviny je výhodnější použití imunohistochemického stanovení, kterým lze stanovit i 0,1 % přidané pšeničné bílkoviny. Pšeničná mouka je však pro nízký obsah lepku (cca 10 %) imunohistochemickými metodami obtížně prokazatelná, zatímco při použití histochemických metod, např. cílené barvení na škrob, je snadno detekovatelná.
Název v anglickém jazyce
Microscopical detection of wheat protein in model samples
Popis výsledku anglicky
Our study was focused on the comparing of histochemical and immunohistochemical methods for the gluten content examination in the model samples (the pork meat with medium-coarse wheat flour, the pork meat with edible vital wheat protein). The results show that in the detection of pure wheat protein it is preferable to use the immunohistochemical detection which can detect even 0.1 % of the added wheat protein. However the wheat flour is for the low gluten content (approx. 10 %) rather difficult to establish by the immunohistochemical method, whereas by the histochemical methods (for instance the targeted staining on starch) the wheat flour is easy to detect.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-072-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 6. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—