Comparison of Various Methods for Determination of Water in White Yoghurts
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F09%3A00008396" target="_blank" >RIV/00216275:25310/09:00008396 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of Various Methods for Determination of Water in White Yoghurts
Popis výsledku v původním jazyce
Water content was determined in 11 samples of white yoghurts. Several techniques, namely Karl Fischer (KF) volumetric titration, near and middle infrared spectroscopy (MIR), oven drying and moisture analyser were used. Optimisations of solvent, titrationtemperature and extraction time were carried out for the KF titration. Methanol at room temperature with 5 min extraction period was used as final conditions. For the infrared spectroscopy (FTIR) the suitable solvent and the appropriate wavenumbers forwater analysis were chosen. The measurement in the near infrared (NIR) region at the wavenumber 10270 cm-1 using acetonitrile as solvent and transmission method was evaluated as the best of the FTIR methods. Based on the comparison of individual methodsthe oven drying at 105 degrees C seems to be the most suitable, but it is the most time consuming. However, KF volumetric titration and especially FTIR methods appear to be good alternatives to the drying methods.
Název v anglickém jazyce
Comparison of Various Methods for Determination of Water in White Yoghurts
Popis výsledku anglicky
Water content was determined in 11 samples of white yoghurts. Several techniques, namely Karl Fischer (KF) volumetric titration, near and middle infrared spectroscopy (MIR), oven drying and moisture analyser were used. Optimisations of solvent, titrationtemperature and extraction time were carried out for the KF titration. Methanol at room temperature with 5 min extraction period was used as final conditions. For the infrared spectroscopy (FTIR) the suitable solvent and the appropriate wavenumbers forwater analysis were chosen. The measurement in the near infrared (NIR) region at the wavenumber 10270 cm-1 using acetonitrile as solvent and transmission method was evaluated as the best of the FTIR methods. Based on the comparison of individual methodsthe oven drying at 105 degrees C seems to be the most suitable, but it is the most time consuming. However, KF volumetric titration and especially FTIR methods appear to be good alternatives to the drying methods.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F08%2F1536" target="_blank" >GA203/08/1536: Progresívní metody v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
115
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—