Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872329" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872329 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) je rychlá moderní metoda založená na absorpci infračerveného záření vazbami v molekulách, což umožňuje stanovení chemického složení potravin. V mlékárenství je NIRs využívána díky jednoduchému a levnému použití aekologické šetrnosti. Pro mléko a mléčné výrobky jsou používány dvě hlavní aplikace: kvantitativní stanovení pro měření hlavních složek (voda, bílkoviny, laktóza, tuk, volné mastné kyseliny) a některých fyzikálních parametrů (pH, titrační kyselost); kvalitativní stanovení pro klasifikaci neznámých vzorků. Cílem této práce bylo shrnout a porovnat možnosti využití blízké infračervené spektrometrie a Fourierovou transformací pro kvantitativní a kvalitativní analýzu mléka a vybraných mléčných výrobků.
Název v anglickém jazyce
Near infrared spectroscopy in analysis of milk and milk products
Popis výsledku anglicky
Near infrared spectroscopy (NIRs) is quick modern method which is based upon the absorption of near-infrared radiation by the bonds in molecules, and thus it is suitable method for measuring the chemical composition of foodstuffs. In dairy industry NIRsis being used for its undiscerning application, low-cost operation and environmental safety. Two major applications are used for milk and milk products: quantitative determination for measuring the major components (water, protein, lactose, fat, free fatty acids) and some physical parameters (pH, titratable acidity); qualitative determination for classification of unknown samples. The aim of this work was to review and compare potential of utilization of Fourier transform near infrared reflectance spectroscopy for quantitative and qualitative analysis of milk and selected milk products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
ISBN
978-80-8077-334-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
186-188
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
8. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—