Aplikace NIR spektroskopie v hodnocení mlékárenských výrobků.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F02%3A00007367" target="_blank" >RIV/62156489:43210/02:00007367 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace NIR spektroskopie v hodnocení mlékárenských výrobků.
Popis výsledku v původním jazyce
Zabývali jsem se hledáním dalších možností využití NIR spektroskopie v analýze mléčných výrobků. Mimo jiné také možností sledování změny IR spekter v závislosti na různých teplotách, při kterých byly tavené sýry ukládány do chladírny. U jogurtů jsme se zaměřili nejen na kvantitativní analýzy složení jogurtů, ale současně na stanovení titrační kyselosti, která je dána jednak obsahem organických kyselin, hlavně kyseliny mléčné, dále pak obsahem a složením přítomných minerálních látek a bílkovin. Patří mezi základní ukazatele uváděné jakostními normami. Naše práce se dále zabývala možností stanovení obsahu jednotlivých složek kravského mléka, tedy především obsahu sušiny, tuku, celkových a syrovátkových bílkovin, kaseinu, močoviny, laktózy, vápníku a somatických buněk.
Název v anglickém jazyce
Application of NIR spectroscopy to analysis of dairy products.
Popis výsledku anglicky
The traditional methods for determining the quality of milk and the major composition of milk are slow and expensive. Near-infrared spectroscopy of foodstuffs is a relatively recent technique. Analyses are speed and samples does not require pre-treatmenteither. In this work were determined the major components (fat, total solids, protein) of milk and milk products.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
70
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
19-20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—