Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Allergenic proteins in sheep milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870427" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870427 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Allergenic proteins in sheep milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the work was to determine allergenic proteins in sheep milk by RP-HPLC method. Forty samples of sheep milk were analyzed. The sheep were mainly Lacaune breed. The minor breeds were Improved Wallachian and East Friesian sheep. The samples of milk were collected from sheep farm in Zlín Region in period from May to June 2010. We analyzed major allergenic proteins among which caseins, alfa-lactalbumin and beta-lactoglobulin belong. Content of caseins and whey proteins is different depending on the type of milk and their genetic variations are also various. This variability is determined not only by species of milk producing animal, but also by breed. The composition and allergenic properties of sheep, goat's and cow's milk are also different. The sheep milk contained 13.23 % of alfa-lactalbumin and 86.77 % of beta-lactoglobulin from total whey proteins. Casein in sheep milk were represent in amounts: alfaS1-casein 23.26 %, alfaS2-casein 3.63 %, beta-casein 42.15 %, kappa-casein

  • Název v anglickém jazyce

    Allergenic proteins in sheep milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to determine allergenic proteins in sheep milk by RP-HPLC method. Forty samples of sheep milk were analyzed. The sheep were mainly Lacaune breed. The minor breeds were Improved Wallachian and East Friesian sheep. The samples of milk were collected from sheep farm in Zlín Region in period from May to June 2010. We analyzed major allergenic proteins among which caseins, alfa-lactalbumin and beta-lactoglobulin belong. Content of caseins and whey proteins is different depending on the type of milk and their genetic variations are also various. This variability is determined not only by species of milk producing animal, but also by breed. The composition and allergenic properties of sheep, goat's and cow's milk are also different. The sheep milk contained 13.23 % of alfa-lactalbumin and 86.77 % of beta-lactoglobulin from total whey proteins. Casein in sheep milk were represent in amounts: alfaS1-casein 23.26 %, alfaS2-casein 3.63 %, beta-casein 42.15 %, kappa-casein

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    396-398

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus