Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of whey proteins in different types of milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872989" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872989 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201483010067" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201483010067</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201483010067" target="_blank" >10.2754/avb201483010067</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of whey proteins in different types of milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Protein analysis is very important both in terms of milk protein allergy, and of milk and dairy product adulteration (beta-lactoglobulin may be an important marker in the detection of milk adulteration). The aim of this study was to detect major whey proteins alfa-lactalbumin and beta-lactoglobulin and their genetic variants by reversed-phase high-performance liquid chromatography. Milk samples from cows (n = 40), goats (n = 40) and sheep (n = 40) were collected at two farms and milk bars in the Czech Republic from April to June 2010. The concentration of alfa-lactalbumin was higher in goat's milk (1.27 +- 0.05 g?l-1, P { 0.001) and cow's milk (1.16 +- 0.02 g?l-1, P = 0.0037) compared to sheep's milk (0.95 +- 0.06 g?l-1); however, concentration of alfa-lactalbumin in goat's milk and cow's milk did not differ significantly (P { 0.05). Goat's milk contained less beta-lactoglobulin (3.07 +- 0.08 g?l-1) compared to cow's milk (4.10 +- 0.04 g?l-1, P { 0.001) or sheep's milk (5.97 +- 0.24 g?

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of whey proteins in different types of milk

  • Popis výsledku anglicky

    Protein analysis is very important both in terms of milk protein allergy, and of milk and dairy product adulteration (beta-lactoglobulin may be an important marker in the detection of milk adulteration). The aim of this study was to detect major whey proteins alfa-lactalbumin and beta-lactoglobulin and their genetic variants by reversed-phase high-performance liquid chromatography. Milk samples from cows (n = 40), goats (n = 40) and sheep (n = 40) were collected at two farms and milk bars in the Czech Republic from April to June 2010. The concentration of alfa-lactalbumin was higher in goat's milk (1.27 +- 0.05 g?l-1, P { 0.001) and cow's milk (1.16 +- 0.02 g?l-1, P = 0.0037) compared to sheep's milk (0.95 +- 0.06 g?l-1); however, concentration of alfa-lactalbumin in goat's milk and cow's milk did not differ significantly (P { 0.05). Goat's milk contained less beta-lactoglobulin (3.07 +- 0.08 g?l-1) compared to cow's milk (4.10 +- 0.04 g?l-1, P { 0.001) or sheep's milk (5.97 +- 0.24 g?

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    83

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    67-72

  • Kód UT WoS článku

    000335204700012

  • EID výsledku v databázi Scopus