Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002904" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002904 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou ?-laktalbumin a ?-laktoglobulin, přičemž obsah ?-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah ?-laktalbuminu. Obsah ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovinbyl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více ?-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah ?-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10

  • Název v anglickém jazyce

    Determination whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk

  • Popis výsledku anglicky

    The main whey proteins that cause allergies are ?-lactalbumin and ?-lactoglobulin. Content of ?-lactoglobulin in milk is higher than the content of ?-lactalbumin. Content of ?-lactalbumin and ?-lactoglobulin is different depending on the type of milk andtheir genetic variations are also various. This variability is determined not only by species of animal producing milk, but also by breed. The aim of this study was to determine the whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk. Wheyproteins were determined in samples of 40 cows and 40 sheep milk collected from different regions of the Czech Republic. RP-HPLC for determination was used. Cow's milk samples were collected from milk bars of the South Moravia and South Czech Region andsheep's milk samples were collected from the farm of the Zlín Region in period from April to June 2010. Amounts of ?-lactalbumin in cow's milk 1,16?0,10 g.l-1 were higher than in sheep's m

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou

  • ISBN

    978-80-552-0471-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    SPU Nitra

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku