Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002904" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002904 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou ?-laktalbumin a ?-laktoglobulin, přičemž obsah ?-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah ?-laktalbuminu. Obsah ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovinbyl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více ?-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah ?-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10
Název v anglickém jazyce
Determination whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk
Popis výsledku anglicky
The main whey proteins that cause allergies are ?-lactalbumin and ?-lactoglobulin. Content of ?-lactoglobulin in milk is higher than the content of ?-lactalbumin. Content of ?-lactalbumin and ?-lactoglobulin is different depending on the type of milk andtheir genetic variations are also various. This variability is determined not only by species of animal producing milk, but also by breed. The aim of this study was to determine the whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk. Wheyproteins were determined in samples of 40 cows and 40 sheep milk collected from different regions of the Czech Republic. RP-HPLC for determination was used. Cow's milk samples were collected from milk bars of the South Moravia and South Czech Region andsheep's milk samples were collected from the farm of the Zlín Region in period from April to June 2010. Amounts of ?-lactalbumin in cow's milk 1,16?0,10 g.l-1 were higher than in sheep's m
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou
ISBN
978-80-552-0471-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
SPU Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—