Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002892" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002892 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývá možnostmi využití blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací jako rychlé jednoduché metody pro stanovení vybraných alergenů mléka. Cílem této práce bylo vytvořit kalibrační modely pro syrovátkové bílkoviny kravského(n = 40), kozího (n = 40) a ovčího mléka (n = 40). Bylo provedeno stanovení obsahu ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu ve všech druzích mlék a to jak metodami standardními, tak metodou blízké infračervené spektrometrie. Jako standardní metoda byla použitavysokoúčinná kapalinová chromatografie s PDA detektorem. Spektra mlék byla současně proměřena na FT-NIR spektrometru, kde byla snímána v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety o tloušťce vrstvy 0,1 mm v blízké infračervené oblasti (10 000? 4 000 cm-1). Každý vzorek byl proměřen třikrát a následně bylo použito průměrné spektrum. Pro vytvoření kalibračních modelů byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS)a metoda byla ověřena cross validací. Byly získány násled

  • Název v anglickém jazyce

    DETERMINATION OF MILK ALLERGENS BY FT-NIR SPECTROMETRY

  • Popis výsledku anglicky

    This work deals with possibilities of Fourier transform near infrared spectrometry as a rapid simple method for determination of some allergens in milk. The aim of this work was to develop calibration models for wheat proteins of cow?s milk (n = 40), goat?s milk (n = 40) and sheep milk (n = 40). Content of ?-lactalbumin and ?-lactoglobulin in all kinds of milk was assessed using both standard methods and FT-NIR spectroscopy The HPLC with PDA detector was used as a standard method. Milk samples were scanned in transflectance (0.1 mm path-length) in a FT-NIR Analyser in near infrared region (10000 ? 4000 cm-1). Every spectrum was measured three times, and the average was used for calibration. Calibration models were developed using the partial least squares (PLS) method and verified using the cross validation. The following statistical values were obtained: for cow?s milk: R (correlation coefficient) = 0.607 and standard error of calibration (SEC) = 0.204 for ?-lactoglobulin and R = 0.68

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou

  • ISBN

    978-80-552-0471-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    SPU Nitra

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku