VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002892" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002892 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývá možnostmi využití blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací jako rychlé jednoduché metody pro stanovení vybraných alergenů mléka. Cílem této práce bylo vytvořit kalibrační modely pro syrovátkové bílkoviny kravského(n = 40), kozího (n = 40) a ovčího mléka (n = 40). Bylo provedeno stanovení obsahu ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu ve všech druzích mlék a to jak metodami standardními, tak metodou blízké infračervené spektrometrie. Jako standardní metoda byla použitavysokoúčinná kapalinová chromatografie s PDA detektorem. Spektra mlék byla současně proměřena na FT-NIR spektrometru, kde byla snímána v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety o tloušťce vrstvy 0,1 mm v blízké infračervené oblasti (10 000? 4 000 cm-1). Každý vzorek byl proměřen třikrát a následně bylo použito průměrné spektrum. Pro vytvoření kalibračních modelů byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS)a metoda byla ověřena cross validací. Byly získány násled
Název v anglickém jazyce
DETERMINATION OF MILK ALLERGENS BY FT-NIR SPECTROMETRY
Popis výsledku anglicky
This work deals with possibilities of Fourier transform near infrared spectrometry as a rapid simple method for determination of some allergens in milk. The aim of this work was to develop calibration models for wheat proteins of cow?s milk (n = 40), goat?s milk (n = 40) and sheep milk (n = 40). Content of ?-lactalbumin and ?-lactoglobulin in all kinds of milk was assessed using both standard methods and FT-NIR spectroscopy The HPLC with PDA detector was used as a standard method. Milk samples were scanned in transflectance (0.1 mm path-length) in a FT-NIR Analyser in near infrared region (10000 ? 4000 cm-1). Every spectrum was measured three times, and the average was used for calibration. Calibration models were developed using the partial least squares (PLS) method and verified using the cross validation. The following statistical values were obtained: for cow?s milk: R (correlation coefficient) = 0.607 and standard error of calibration (SEC) = 0.204 for ?-lactoglobulin and R = 0.68
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou
ISBN
978-80-552-0471-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
SPU Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—