Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení vybraných parametrů medu pomocí FT-NIR spektrometrie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002854" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002854 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení vybraných parametrů medu pomocí FT-NIR spektrometrie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fourier Transform Near Infrared (FT-NIR) spectroscopy was used to assess the chemical composition of fresh honey samples. Samples (n = 42) were obtained from beekeepers, small shops and supermarkets in Brno and surroundings. The sample parameters (watercontent, water activity, electrical conductivity, pH and HMF) were assessed using both standard methods and FT-NIR spectroscopy. Honey samples were scanned in transflectance (0.5 mm path-length) in a FT-NIR Analyser in near infrared region (10 000 ? 4 000 cm-1). Calibration models were developed using partial least squares method and verified by cross validation. The following statistical values were obtained: correlation coefficient of calibration R = 0.99 and standard error of cross validation SECV =0.33 for water content, R = 0.97 and SECV = 0.01 for water activity, R = 0.90 and SECV = 0.17 for pH, R = 0.99 and SECV = 18 for HMF, R = 0.99 and SECV = 14 for electrical conductivity. The results demonstrate that near infrared spectrome

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of honey quality characterictics by FT-NIR spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    Fourier Transform Near Infrared (FT-NIR) spectroscopy was used to assess the chemical composition of fresh honey samples. Samples (n = 42) were obtained from beekeepers, small shops and supermarkets in Brno and surroundings. The sample parameters (watercontent, water activity, electrical conductivity, pH and HMF) were assessed using both standard methods and FT-NIR spectroscopy. Honey samples were scanned in transflectance (0.5 mm path-length) in a FT-NIR Analyser in near infrared region (10 000 ? 4 000 cm-1). Calibration models were developed using partial least squares method and verified by cross validation. The following statistical values were obtained: correlation coefficient of calibration R = 0.99 and standard error of cross validation SECV =0.33 for water content, R = 0.97 and SECV = 0.01 for water activity, R = 0.90 and SECV = 0.17 for pH, R = 0.99 and SECV = 18 for HMF, R = 0.99 and SECV = 14 for electrical conductivity. The results demonstrate that near infrared spectrome

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Food Hygiene and Technology 40th Lenfelds and Hökls Days

  • ISBN

    978-80-7305-121-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku