Stanovení vybraných parametrů medu pomocí FT-NIR spektrometrie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002854" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002854 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vybraných parametrů medu pomocí FT-NIR spektrometrie
Popis výsledku v původním jazyce
Fourier Transform Near Infrared (FT-NIR) spectroscopy was used to assess the chemical composition of fresh honey samples. Samples (n = 42) were obtained from beekeepers, small shops and supermarkets in Brno and surroundings. The sample parameters (watercontent, water activity, electrical conductivity, pH and HMF) were assessed using both standard methods and FT-NIR spectroscopy. Honey samples were scanned in transflectance (0.5 mm path-length) in a FT-NIR Analyser in near infrared region (10 000 ? 4 000 cm-1). Calibration models were developed using partial least squares method and verified by cross validation. The following statistical values were obtained: correlation coefficient of calibration R = 0.99 and standard error of cross validation SECV =0.33 for water content, R = 0.97 and SECV = 0.01 for water activity, R = 0.90 and SECV = 0.17 for pH, R = 0.99 and SECV = 18 for HMF, R = 0.99 and SECV = 14 for electrical conductivity. The results demonstrate that near infrared spectrome
Název v anglickém jazyce
Evaluation of honey quality characterictics by FT-NIR spectrometry
Popis výsledku anglicky
Fourier Transform Near Infrared (FT-NIR) spectroscopy was used to assess the chemical composition of fresh honey samples. Samples (n = 42) were obtained from beekeepers, small shops and supermarkets in Brno and surroundings. The sample parameters (watercontent, water activity, electrical conductivity, pH and HMF) were assessed using both standard methods and FT-NIR spectroscopy. Honey samples were scanned in transflectance (0.5 mm path-length) in a FT-NIR Analyser in near infrared region (10 000 ? 4 000 cm-1). Calibration models were developed using partial least squares method and verified by cross validation. The following statistical values were obtained: correlation coefficient of calibration R = 0.99 and standard error of cross validation SECV =0.33 for water content, R = 0.97 and SECV = 0.01 for water activity, R = 0.90 and SECV = 0.17 for pH, R = 0.99 and SECV = 18 for HMF, R = 0.99 and SECV = 14 for electrical conductivity. The results demonstrate that near infrared spectrome
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Food Hygiene and Technology 40th Lenfelds and Hökls Days
ISBN
978-80-7305-121-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—