Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The study of moisture adsorption process in comfrey (Symphytum officinale L.) roots at 25°C

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F10%3A39881744" target="_blank" >RIV/00216275:25310/10:39881744 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The study of moisture adsorption process in comfrey (Symphytum officinale L.) roots at 25°C

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sorption isotherms of comfrey (Symphytum officinale L.) root samples with different particle size were obtained at 25°C. The shape of isotherm was similar to those of high-sugar-content foods and the particle size did not affect adsorption process in theaw range used in this study. Blahovec-Yanniotis model was considered to give the best fit over the whole range of aw tested. Various parameters describing the properties of sorbed water derived from GAB and Blahovec-Yanniotis models have been discussed.DSC method was used to measure the glass transition temperatures (Tg) of root samples in relation to water activity. The safe moisture content was determined in 13.39 g/100g in dried basis at 25°C. Combining the Tg line with sorption isotherm in one plot, it was found that the glass transition temperature concept overestimated the temperature stability for both root samples.

  • Název v anglickém jazyce

    The study of moisture adsorption process in comfrey (Symphytum officinale L.) roots at 25°C

  • Popis výsledku anglicky

    Sorption isotherms of comfrey (Symphytum officinale L.) root samples with different particle size were obtained at 25°C. The shape of isotherm was similar to those of high-sugar-content foods and the particle size did not affect adsorption process in theaw range used in this study. Blahovec-Yanniotis model was considered to give the best fit over the whole range of aw tested. Various parameters describing the properties of sorbed water derived from GAB and Blahovec-Yanniotis models have been discussed.DSC method was used to measure the glass transition temperatures (Tg) of root samples in relation to water activity. The safe moisture content was determined in 13.39 g/100g in dried basis at 25°C. Combining the Tg line with sorption isotherm in one plot, it was found that the glass transition temperature concept overestimated the temperature stability for both root samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F08%2F1536" target="_blank" >GA203/08/1536: Progresívní metody v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Papers of the University of Pardubice. Series A, Faculty of Chemical Technology

  • ISSN

    1211-5541

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    prosinec

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus