The study of moisture adsorption process in comfrey (Symphytum officinale L.) roots at 25°C
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F10%3A39881744" target="_blank" >RIV/00216275:25310/10:39881744 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The study of moisture adsorption process in comfrey (Symphytum officinale L.) roots at 25°C
Popis výsledku v původním jazyce
Sorption isotherms of comfrey (Symphytum officinale L.) root samples with different particle size were obtained at 25°C. The shape of isotherm was similar to those of high-sugar-content foods and the particle size did not affect adsorption process in theaw range used in this study. Blahovec-Yanniotis model was considered to give the best fit over the whole range of aw tested. Various parameters describing the properties of sorbed water derived from GAB and Blahovec-Yanniotis models have been discussed.DSC method was used to measure the glass transition temperatures (Tg) of root samples in relation to water activity. The safe moisture content was determined in 13.39 g/100g in dried basis at 25°C. Combining the Tg line with sorption isotherm in one plot, it was found that the glass transition temperature concept overestimated the temperature stability for both root samples.
Název v anglickém jazyce
The study of moisture adsorption process in comfrey (Symphytum officinale L.) roots at 25°C
Popis výsledku anglicky
Sorption isotherms of comfrey (Symphytum officinale L.) root samples with different particle size were obtained at 25°C. The shape of isotherm was similar to those of high-sugar-content foods and the particle size did not affect adsorption process in theaw range used in this study. Blahovec-Yanniotis model was considered to give the best fit over the whole range of aw tested. Various parameters describing the properties of sorbed water derived from GAB and Blahovec-Yanniotis models have been discussed.DSC method was used to measure the glass transition temperatures (Tg) of root samples in relation to water activity. The safe moisture content was determined in 13.39 g/100g in dried basis at 25°C. Combining the Tg line with sorption isotherm in one plot, it was found that the glass transition temperature concept overestimated the temperature stability for both root samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F08%2F1536" target="_blank" >GA203/08/1536: Progresívní metody v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientific Papers of the University of Pardubice. Series A, Faculty of Chemical Technology
ISSN
1211-5541
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
prosinec
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—