Vliv teploty na rovnovážné vlhkosti sušeného ibišku upraveného kyselinou askorbovou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872177" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872177 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv teploty na rovnovážné vlhkosti sušeného ibišku upraveného kyselinou askorbovou
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná práce řeší stanovení sorpčních izoterem vlhkosti sušeného ibišku upraveného kyselinou askorbovou při teplotách 5, 20 a 35 °C. Stanovení bylo založeno na manometrické metodě. Byl vyhodnocován rovnovážný stav při předem zvolené teplotě a relativní vlhkosti prostředí (0-97 %). Sorpční izotermy vlhkosti vykazovaly sigmoidní tvar II. typu v souladu s klasifikací Brunauer-Emmett-Teller. S rostoucí teplotou sorpční vlastnosti vzorků klesaly jak pro adsorpci, tak pro desorpci. Byly analyzovány vybrané modely pro popis sorpčního chování biologických materiálů (Chung-Pfost, Halsey, Henderson a Oswin). Pomocí nelineární regrese byly zjištěny nejvhodnější parametry pro tyto modely a byl vybrán nejlepší model pro průběh sorpčních izoterem v měřeném rozsahu teplot. Kritické hodnoty rovnovážných vlhkostí vzorků pro adsorpci odpovídající kritické hodnotě vodní aktivity 0,6 byly 17,781 % při 5 °C, 15,766 % při 20 °C a 13,661 % při 35 °C.
Název v anglickém jazyce
Effect of temperature on the equilibrium moisture content of Hibiscus sabdariffa L. treated with ascorbic acid
Popis výsledku anglicky
Moisture sorption isotherms of Hibiscus sabdariffa L. treated with ascorbic acid were determined at 5, 20, and 35°C using manometric method. Equilibrium state was evaluated at selected temperatures and relative air humidity ranging from 0 to 97%. Moisture sorption isotherms showed sigmoid course of II type of Brunauer-Emmett-Teller classification. Sorption properties of tested samples decreased with increasing temperature, both for adsorption and desorption. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson and Oswin) were evaluated to describe the sorption behaviour of biological materials. The best fit parameters were found for these models using nonlinear regression. Best fit model was determined for curves in the measured temperature range. Critical values of equilibrium moisture content of tested samples, corresponding to the water activity equal to 0.6 for water adsorption, were 17.781% (w.b.), 15.766% (w.b.), and 13.661% (w.b.) at 5°C, 20°C, and 35°C, respe
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-664-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
175-178
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 10. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—