Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivita moravských vín

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898261" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898261 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivita moravských vín

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci je analyzováno 11 vzorků moravských vín za účelem stanovení vybraných polyfenolických látek v nich obsažených a dále také určení jejich antioxidační aktivity. Chromatografická analýza je provedena pomocí kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. Klíčové látky stanovené ve vínech jsou: kyseliny galová, protokatechuová a p-kumarová, dále pak látky katechin, epikatechin a resveratrol. Antioxidační aktivita vzorků vín byla stanovena pomocí metod ABTS, DPPH, FRAP a také jako celkovýobsah fenolických látek pomocí činidla dle Folin-Ciocalteua. Výsledky analýz prokázaly vyšší obsah polyfenolických látek v červených vínech než v bílých.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of polyphenolic compounds content and antioxidant activity of moravian wines

  • Popis výsledku anglicky

    11 samples of moravian wines are analyzed in this work. We focused on an analysis of polyphenolic compounds and antioxidant activity determination. Chromatographic analysis was performed using liquid chromatography with electrochemical detection. The keycompounds determined in wines were: gallic acid, protocatechuic acid, p-coumaric acid, catechin, epicatechin and resveratrol. Antioxidant activity of the samples was performed using methods ABTS, DPPH, FRAP as well as determination of total phenolic compounds content according Folin-Ciocalteu procedure. The results showed higher content of polyphenolic compounds in red wines.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    108

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "S246"-"S250"

  • Kód UT WoS článku

    000350417000011

  • EID výsledku v databázi Scopus