Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biochemické analýzy stanovení antioxidační kapacity pro posouzení vín

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517376" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517376 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biochemické analýzy stanovení antioxidační kapacity pro posouzení vín

  • Popis výsledku v původním jazyce

    K biologicky aktivním látkám, které se nacházejí ve víně a které jsou spoluzodpovědné za pozitivní účinky konzumace vína na člověka, patří především polyfenolické látky, jako fenolové kyseliny, flavan-3-oly (katechiny), flavonoly (deriváty kvercetinu), proanthokyanidiny (kondenzované třísloviny) a anthokyany. Významnými fenoly vína jsou kvercetin a resveratrol. Na analýzu fenolických sloučenin se nejčastěji využívají dva druhy metod. Pro stanovení celkového množství polyfenolů spektrometrie v UV oblasti (metoda s Folin Ciocalteuovým činidlem), a pro stanovení jednotlivých polyfenolických sloučenin HPLC s detekcí v UV nebo MS. Metody stanovení antioxidační kapacity hodnotí kapacitu vzorku potraviny eliminovat volné radikály spektrofotometricky. Nejčastěji se využívají metody hodnotící schopnost eliminovat radikály ABTS a DPPH.

  • Název v anglickém jazyce

    Biochemical Analyses and Evaluation of Antioxidant Capacity for Wine Assessment

  • Popis výsledku anglicky

    To biological active compounds in wine that are responsible for positive effects of wine consumption for humans belong especially polyphenolic compounds such as phenolic acids, flavan-3-ols (catechins), flavonols (quercetin derivatives), proanthocyanidins (condensed tannins) and anthocyanins. Quercetin and resveratrol are important wine phenols. For phenolic analysis there are two most common methods. For the determination of overall polyphenols content there is UV spectrometry (method with Folin Ciocalteu reagent), and for the determination of selected polyphenolic compounds there is HPLC with UV detection or MS. Methods for antioxidant capacity evaluate capacity of food samples to eliminate free radicals by spectrophotometry. The most used methods are those evaluating ability to eliminate ABTS and DPPH radicals.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TG03010052" target="_blank" >TG03010052: Komercializace na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mikroelementy 2017

  • ISBN

    978-80-86380-88-9

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    19-24

  • Název nakladatele

    Ing. Václav Helán - 2 THETA

  • Místo vydání

    Český Těšín

  • Místo konání akce

    Valtice

  • Datum konání akce

    14. 5. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku