Biochemické analýzy stanovení antioxidační kapacity pro posouzení vín
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517376" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517376 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biochemické analýzy stanovení antioxidační kapacity pro posouzení vín
Popis výsledku v původním jazyce
K biologicky aktivním látkám, které se nacházejí ve víně a které jsou spoluzodpovědné za pozitivní účinky konzumace vína na člověka, patří především polyfenolické látky, jako fenolové kyseliny, flavan-3-oly (katechiny), flavonoly (deriváty kvercetinu), proanthokyanidiny (kondenzované třísloviny) a anthokyany. Významnými fenoly vína jsou kvercetin a resveratrol. Na analýzu fenolických sloučenin se nejčastěji využívají dva druhy metod. Pro stanovení celkového množství polyfenolů spektrometrie v UV oblasti (metoda s Folin Ciocalteuovým činidlem), a pro stanovení jednotlivých polyfenolických sloučenin HPLC s detekcí v UV nebo MS. Metody stanovení antioxidační kapacity hodnotí kapacitu vzorku potraviny eliminovat volné radikály spektrofotometricky. Nejčastěji se využívají metody hodnotící schopnost eliminovat radikály ABTS a DPPH.
Název v anglickém jazyce
Biochemical Analyses and Evaluation of Antioxidant Capacity for Wine Assessment
Popis výsledku anglicky
To biological active compounds in wine that are responsible for positive effects of wine consumption for humans belong especially polyphenolic compounds such as phenolic acids, flavan-3-ols (catechins), flavonols (quercetin derivatives), proanthocyanidins (condensed tannins) and anthocyanins. Quercetin and resveratrol are important wine phenols. For phenolic analysis there are two most common methods. For the determination of overall polyphenols content there is UV spectrometry (method with Folin Ciocalteu reagent), and for the determination of selected polyphenolic compounds there is HPLC with UV detection or MS. Methods for antioxidant capacity evaluate capacity of food samples to eliminate free radicals by spectrophotometry. The most used methods are those evaluating ability to eliminate ABTS and DPPH radicals.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TG03010052" target="_blank" >TG03010052: Komercializace na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mikroelementy 2017
ISBN
978-80-86380-88-9
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
19-24
Název nakladatele
Ing. Václav Helán - 2 THETA
Místo vydání
Český Těšín
Místo konání akce
Valtice
Datum konání akce
14. 5. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—