Analýza volných a vázaných fenolických látek ve sladovnickém ječmeni
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898283" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898283 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza volných a vázaných fenolických látek ve sladovnickém ječmeni
Popis výsledku v původním jazyce
Fenolické látky jsou přítomné v ječmeni jako volné nebo vázané v buněčných stěnách s proteiny nebo polysacharidy. Při výrobě sladu dochází enzymatickou činností k jejich uvolňování a to hlavně v průběhu klíčení ječmene. Zastoupení a složení fenolických látek v sladovém šrotu je odlišné podle kvality zpracovávaného sladu. Na počátku varního procesu se ze sladového šrotu uvolňují pouze rozpustné fenolické látky. Látky, které během sladování zůstaly ve vázané formě, nelze při rmutování uvolnit. Obsah rozpustných fenolických látek ve sladu je tak nezanedbatelným faktorem pro kvalitu piva.Rozpustné fenolické látky lze z ječmene extrahovat do vodně-organických rozpouštědel. Jedná se především o volné, nekonjugované fenolické látky a o rozpustné konjugované látky se sacharidy s esterovou nebo etherovou vazbou. Nerozpustné vázané fenolické látky je nutné nejprve z etherové nebo esterové vazby uvolnit kyselou nebo zásaditou hydrolýzou, v uvedeném pořadí. Cílem této práce byla optimalizace extra
Název v anglickém jazyce
Analysis of free and bonded phenolic compounds in barley
Popis výsledku anglicky
Phenolic compounds are presented in barley grain as a free or bonded to the cell wall with proteins or carbohydrates. They are enzymatically liberated from this bond mainly during germination in malting process. On the start of the brewing process, onlythe soluble phenolics are released during mashing. The content of soluble phenolic compounds is therefore very important factor for the quality of beer. Soluble phenolic compounds (mainly free non-conjugated and soluble conjugated compounds to the carbohydrates via ester or ether bond) are extracted from barley and malt to the hydro-organic solvents. Insoluble bonded phenolic compounds are necessary to liberate from ether or ester bond by acidic or alkaline hydrolysis, respectively. In this work, the extraction techniques were optimized for isolation of free and bonded phenolic compounds from barley. The amount of phenolic compounds in extracts was determined using reversed-phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC). The bes
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
108
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"S251"-"S254"
Kód UT WoS článku
000350417000012
EID výsledku v databázi Scopus
—