Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v obilovinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F16%3A39901600" target="_blank" >RIV/00216275:25310/16:39901600 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v obilovinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Produkty vyrobené z obilovin jsou základní složkou lidské stravy. Z toho důvodu jsou obiloviny studovány jako zdroj mnoha zdraví prospěšných látek, mezi které se řadí i fenolické látky s antioxidačními účinky. Tyto látky se v zrnu obilovin nacházejí zejména v povrchových vrstvách. Během mletí jsou tyto vrstvy většinou odstraněny v závislosti na typu připravované mouky. V případě celozrnné mouky jsou povrchové vrstvy zachovány, tudíž obsahují větší množství antioxidantů než mouky bílé. Mezi obiloviny dále patří rýže, kde část obalových vrstev obsahuje rýže pololoupaná na rozdíl od rýže loupané. Tato práce je zaměřena na porovnání obsahu fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v jednotlivých druzích obilovin. Antioxidanty se v rostlinném materiálu vyskytují jako volné a vázané. Volné lze extrahovat po okyselení přímo do nepolárního rozpouštědla. Vázané jsou extrahovány po jejich uvolnění pomocí kyselé či alkalické hydrolýzy. Na stanovení celkového obsahu antioxidačních látek je vypracováno několik spektrofotometrických metod. V této práci je použita ABTS metoda a metoda stanovení celkového obsahu fenolických látek pomocí Folin-Ciocalteova činidla. Tyto metody jsou ovšem nespecifické a mohou s nimi interferovat různé složky matrice. Kvantitativní analýza jednotlivých fenolických látek byla proto provedena pomocí HPLC/MS a výsledky získané všemi metodami byly porovnány. Vzhledem k tomu, že jsou obiloviny většinou před konzumací tepelně upraveny buď pečením či vařením obsahuje tato práce i část, která se věnuje změnám zastoupení antioxidačních látek způsobených běžnou kuchyňskou tepelnou úpravou.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of phenolic compounds with antioxidant properties in cereals

  • Popis výsledku anglicky

    Phenolic compounds are presented in cereals as a free or bonded to the cell wall with proteins or carbohydrates. Soluble phenolic compounds (mainly free non-conjugated and soluble conjugated compounds to the carbohydrates via ester or ether bond) are extracted to the hydro-organic solvents. Insoluble bonded phenolic compounds are necessary to liberate from ether or ester bond by acidic or alkaline hydrolysis, respectively. In this work, extraction procedure and reversed-phase HPLC/MS separation were optimized to analyze free and bonded phenolic compounds in different cereals.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Studentská vědecká odborná činnost 2015/2016 : sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7560-004-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    57-62

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    14. 6. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku