Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analysis of Czech meads: Sugar content, organic acids content and selected phenolic compounds content

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900210" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900210 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2014.11.002" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2014.11.002</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2014.11.002" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2014.11.002</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of Czech meads: Sugar content, organic acids content and selected phenolic compounds content

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, 22 samples of various Czech meads were analysed. Glucose and fructose content were determined by chromatographic method with evaporative light scattering detection; for the separation an amino column with an isocratically delivered mobilephase water:acetonitrile (90:10, v/v) was used. The content of hydroxymethylfurfural and organic acids (e.g. citric acid or malic acid) was determined by HPLC with UV detection in reversed phase mode, in both cases with an isocratic elution of mobile phase. Selected phenolic compounds (e.g. gallic acid or vanillin) were analysed using HPLC system equipped with electrochemical coulometric-array detector. A C18 column was used in the separation of phenolics with a mobile phase of 5 mM ammonium acetate inwater (acidified with formic acid) and acetonitrile. All developed methods allowed to identify and quantify a total of 24 bioactive compounds in meads. A large variability of results was observed; e.g. glucose and fructose contents were i

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of Czech meads: Sugar content, organic acids content and selected phenolic compounds content

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, 22 samples of various Czech meads were analysed. Glucose and fructose content were determined by chromatographic method with evaporative light scattering detection; for the separation an amino column with an isocratically delivered mobilephase water:acetonitrile (90:10, v/v) was used. The content of hydroxymethylfurfural and organic acids (e.g. citric acid or malic acid) was determined by HPLC with UV detection in reversed phase mode, in both cases with an isocratic elution of mobile phase. Selected phenolic compounds (e.g. gallic acid or vanillin) were analysed using HPLC system equipped with electrochemical coulometric-array detector. A C18 column was used in the separation of phenolics with a mobile phase of 5 mM ammonium acetate inwater (acidified with formic acid) and acetonitrile. All developed methods allowed to identify and quantify a total of 24 bioactive compounds in meads. A large variability of results was observed; e.g. glucose and fructose contents were i

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    March 2015

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    80-88

  • Kód UT WoS článku

    000349501500012

  • EID výsledku v databázi Scopus