Determination of 5-Hydroxymethylfurfural and Saccharides in Mead
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F18%3A39912894" target="_blank" >RIV/00216275:25310/18:39912894 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201802-0004_Stanoveni_5-hydroxymethylfurfuralu_a_vybranych_sacharidu_v_medovinach.php" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201802-0004_Stanoveni_5-hydroxymethylfurfuralu_a_vybranych_sacharidu_v_medovinach.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201807" target="_blank" >10.18832/kp201807</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of 5-Hydroxymethylfurfural and Saccharides in Mead
Popis výsledku v původním jazyce
This work is focused on determination of 5-hydroxymethylfurfural (HMF), glucose, fructose and sucrose in meads. Reversed-phase high performance liquid chromatography with spectrophotometric detection was used for the separation of HMF. Saccharides were separated using hydrophilic interaction liquid chromatography with refractive index detector. These techniques were employed for determination of the content of HMF and saccharides in 23 samples of meads obtained from different producers. The content of these compounds is strongly dependent on the technological process of mead production and could be used as a marker of mead quality. The content of HMF is lower in samples obtained from beekeepers than in samples purchased in local stores.
Název v anglickém jazyce
Determination of 5-Hydroxymethylfurfural and Saccharides in Mead
Popis výsledku anglicky
This work is focused on determination of 5-hydroxymethylfurfural (HMF), glucose, fructose and sucrose in meads. Reversed-phase high performance liquid chromatography with spectrophotometric detection was used for the separation of HMF. Saccharides were separated using hydrophilic interaction liquid chromatography with refractive index detector. These techniques were employed for determination of the content of HMF and saccharides in 23 samples of meads obtained from different producers. The content of these compounds is strongly dependent on the technological process of mead production and could be used as a marker of mead quality. The content of HMF is lower in samples obtained from beekeepers than in samples purchased in local stores.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
65-70
Kód UT WoS článku
000430986900004
EID výsledku v databázi Scopus
—