Je nízká teplota sušení ovoce a zeleniny výhodnější? Meta-analýza dat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39902678" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39902678 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/17:63517385
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Je nízká teplota sušení ovoce a zeleniny výhodnější? Meta-analýza dat
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byl aplikován meta-analytický postup (poměr výsledků, PV) pro zjištění efektu teploty sušení na obsah karotenoidních látek a antokyanů v ovoci a zelenině u studií publikovaných v letech 1990-2016. Hodnoty PV klesaly s rostoucí teplotou sušení v porovnání s obsahem látek v syrovém produktu. Při srovnání obsahu karotenoidů a antokyanů v produktech sušených při nízké teplotě (40°C) a vyšších teplotách (50°C-80°C) nebyl zjištěn významný rozdíl v obsahu sledovaných látek.
Název v anglickém jazyce
Is Low Drying Temperature Favorable Towards Quality of Fruits and Vegetables? Meta-Analysis of Data
Popis výsledku anglicky
The effect of drying temperatures on carotenoid and anthocyanin contents in fruits and vegetables was evaluated using meta-analytical approach (response ratio, RR). Relevant research papers were obtained by review process. RR values decreased with the increase in drying temperature in comparison with the raw counterparts. No significant differences were found between the content of bioactive componds in products dried at low (40°C) and higher (50°C–60°C) temperatures.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu : sborník příspevků z desáté mezinárodní vědecké konference
ISBN
978-80-87300-95-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
11-16
Název nakladatele
Vysoká škola obchodní a hotelová
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 4. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—