Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv teploty sušení na karotenoidy a antokyany: meta analýza dat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39902677" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39902677 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/17:63517338

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv teploty sušení na karotenoidy a antokyany: meta analýza dat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo ohodnotit efekt sušící teploty na obsah karotenoidních látek a antokyanů v ovoci a zelenině s využitím meta-analýzy dat. Response ratio (RR) byl použit jako metrika pro kvantitativní stanovení, zda je sušení při teplotě 40°C lepší než při vyšších teplotách s ohledem na obsah karotenoidů a antokyanů. Pro meta-analýzu bylo použito 14 publikací popisující efekt sušení na karotenoidní látky a 8 popisující vliv sušící teploty na antokyany. Pro produkty sušené při 70°C indikovala hodnota RR významný pokles obsahu karotenoidů (RR=0,71) a antokyanů (RR=0,77) pro produkty sušené při 80°C. Analýza jednoznačně neprokázala, že sušení při 40°C přineslo je výhodné s ohledem na retenci karotenoidů a antokyanů ve srovnání s obsahem látek v produktech sušených při vyšších teplotách (50°C, 60°C, 70°C and 80°C).

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Drying Temperature on Carotenoids and Anthocyanins: Meta-analysis of Data

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to review studies that evaluated the effect of drying temperature on the carotenoid and anthocyanin contents in fruits and vegetables using meta-analysis. Response ratio (RR) as a meta-analytical metric was used to quantify whether drying at 40°C is better than at higher temperatures with respect to the carotenoid and anthocyanin contents. The database search revealed 14 and 8 scientific papers describing the effect of drying temperatures on the content of carotenoids and anthocynanins, respectively. Significant decrease of carotenoid content was observed in products dried at 70°C (RR=0,71) and RR=0,77 (p=0,008) was calculated for anthocyanin content followed by drying at 80°C. In general, the results of meta-analysis did not confirm that drying at 40°C is beneficial in comparison with those dried at 50°C, 60°C, 70°C and 80°C.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín : zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie

  • ISBN

    978-80-552-1649-2

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    259-263

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    30. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku