Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemical Profiling of Volatile Compounds of Various Home-Made Fruit Spirits Using Headspace Solid-Phase Microextraction

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39902689" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39902689 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jib.386" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jib.386</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jib.386" target="_blank" >10.1002/jib.386</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical Profiling of Volatile Compounds of Various Home-Made Fruit Spirits Using Headspace Solid-Phase Microextraction

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fruit spirits are typical alcoholic beverages in the Moravian region of the Czech Republic. The aim of this work was to find differences in chemical composition among volatile profiles of spirits produced from various kinds of fruits. Twenty-four samples of seven kinds of fruit spirits (plum, apple, pear, cherry, mirabelle, apricot and raspberry spirits) were analysed for examination of their volatile profiles. The most abundant family of compounds was esters, particularly ethyl esters. Sesquiterpenes proved to be a significant group of volatile substances by observing the differences between pome and stone fruit spirits [by relative higher content of (E,E)-a-famesene and by presence of alpha-zingiberene and (E)-alpha-bisabolene in volatile profiles of pome fruit spirits]. Only in stone fruit spirits were propyl decanoate and ethyl salicylate found. Some other compounds were observed as being characteristic for individual kinds of analysed fruit spirits, e.g. gamma-decalactone for apricot spirits, (E)-beta-farnesene for apple spirits, (Z)-9-tetradecen-1-ol for mirabelle spirits or some apocarotenoids for raspberry spirits. This work could potentially be the basis for checking the fruit origin of these distillates, or a partial manual as to how to differentiate individual kinds of pome-fruit spirits (pear and apple spirits) or stone-fruit spirits (plum, mirabelle, apricot spirits).

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical Profiling of Volatile Compounds of Various Home-Made Fruit Spirits Using Headspace Solid-Phase Microextraction

  • Popis výsledku anglicky

    Fruit spirits are typical alcoholic beverages in the Moravian region of the Czech Republic. The aim of this work was to find differences in chemical composition among volatile profiles of spirits produced from various kinds of fruits. Twenty-four samples of seven kinds of fruit spirits (plum, apple, pear, cherry, mirabelle, apricot and raspberry spirits) were analysed for examination of their volatile profiles. The most abundant family of compounds was esters, particularly ethyl esters. Sesquiterpenes proved to be a significant group of volatile substances by observing the differences between pome and stone fruit spirits [by relative higher content of (E,E)-a-famesene and by presence of alpha-zingiberene and (E)-alpha-bisabolene in volatile profiles of pome fruit spirits]. Only in stone fruit spirits were propyl decanoate and ethyl salicylate found. Some other compounds were observed as being characteristic for individual kinds of analysed fruit spirits, e.g. gamma-decalactone for apricot spirits, (E)-beta-farnesene for apple spirits, (Z)-9-tetradecen-1-ol for mirabelle spirits or some apocarotenoids for raspberry spirits. This work could potentially be the basis for checking the fruit origin of these distillates, or a partial manual as to how to differentiate individual kinds of pome-fruit spirits (pear and apple spirits) or stone-fruit spirits (plum, mirabelle, apricot spirits).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    123

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    105-112

  • Kód UT WoS článku

    000399329100014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85015177403