Analýza markerů pro charakterizaci destilátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F07%3A00004835" target="_blank" >RIV/61989592:15310/07:00004835 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza markerů pro charakterizaci destilátů
Popis výsledku v původním jazyce
Ovocné destiláty jako meruňkovice, slivovice, destilát z jablek a hruškovice pocházející z pěstitelských pálenic byly analyzovány pomocí GC-MS. Ne zcela specifické, ale univerzální markery vyskytující se ve všech destilátech byly vybrány pro první experimenty: propan-1-ol, propan-2-ol, ethylacetát, 2-methylpropan-1-ol, 3-methylbutan-1-ol, 1,1 diethoxyethan, ethyldekanoát, ethyldodekanoát, ethyltetradekanoát, ethylpalmitát a ethylstearát. Kvantitativní data byla statisticky hodnocena pomocí faktorové analýzy. Výsledky získané faktorovou analýzou indikují možnost rozlišení produktů podle druhu ovoce. Byly odlišeny vzorky meruňkovic a slivovic. Obdobně se podařilo odlišit destiláty z jablek a hrušek. Přestože úplné rozlišení všech vzorků bude vyžadovat nalezení dalších markerů, navržená skupina nízkomolekulárních sloučenin je slibnou skupinou univerzálních markerů pro charakterizaci destilátů.
Název v anglickém jazyce
Analysis of markers for characterization of distillates
Popis výsledku anglicky
Fruit distillates, such as apricot-brandy, plum vodka "Slivovitz", cider-brandy and pear-brandy, originating from domestic production, small distilleries and manufacturing production, were analysed by gas chromatography with mass spectrometry. Less specific, but universal markers present in all types of distillates were selected for first experiments: propan-1-ol, propan-2-ol, ethyl acetate, 2-methylpropan-1-ol, 3-methylbutan-1-ol, 2-methylbutan-1-ol, 1,1-diethoxyethane, ethyl octanoate, ethyl decanoate, ethyl dodecanoate, ethyl tetradecanoate, ethyl palmitate and ethyl stearate. Quantitative data were statistically evaluated by factor analysis. Regarding the minute specificity of selected markers, unexpectedly good resolution was observed in this case. The results of factor analysis indicate a possibility of differentiation of products from different fruits. Samples of apricot-brandy and plum vodka (drupes) can be differentiated. In the same way, distillates from apples and pears (pom
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
101
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
217-219
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—