Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza markerů pro charakterizaci destilátů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F07%3A00004835" target="_blank" >RIV/61989592:15310/07:00004835 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza markerů pro charakterizaci destilátů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ovocné destiláty jako meruňkovice, slivovice, destilát z jablek a hruškovice pocházející z pěstitelských pálenic byly analyzovány pomocí GC-MS. Ne zcela specifické, ale univerzální markery vyskytující se ve všech destilátech byly vybrány pro první experimenty: propan-1-ol, propan-2-ol, ethylacetát, 2-methylpropan-1-ol, 3-methylbutan-1-ol, 1,1 diethoxyethan, ethyldekanoát, ethyldodekanoát, ethyltetradekanoát, ethylpalmitát a ethylstearát. Kvantitativní data byla statisticky hodnocena pomocí faktorové analýzy. Výsledky získané faktorovou analýzou indikují možnost rozlišení produktů podle druhu ovoce. Byly odlišeny vzorky meruňkovic a slivovic. Obdobně se podařilo odlišit destiláty z jablek a hrušek. Přestože úplné rozlišení všech vzorků bude vyžadovat nalezení dalších markerů, navržená skupina nízkomolekulárních sloučenin je slibnou skupinou univerzálních markerů pro charakterizaci destilátů.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of markers for characterization of distillates

  • Popis výsledku anglicky

    Fruit distillates, such as apricot-brandy, plum vodka "Slivovitz", cider-brandy and pear-brandy, originating from domestic production, small distilleries and manufacturing production, were analysed by gas chromatography with mass spectrometry. Less specific, but universal markers present in all types of distillates were selected for first experiments: propan-1-ol, propan-2-ol, ethyl acetate, 2-methylpropan-1-ol, 3-methylbutan-1-ol, 2-methylbutan-1-ol, 1,1-diethoxyethane, ethyl octanoate, ethyl decanoate, ethyl dodecanoate, ethyl tetradecanoate, ethyl palmitate and ethyl stearate. Quantitative data were statistically evaluated by factor analysis. Regarding the minute specificity of selected markers, unexpectedly good resolution was observed in this case. The results of factor analysis indicate a possibility of differentiation of products from different fruits. Samples of apricot-brandy and plum vodka (drupes) can be differentiated. In the same way, distillates from apples and pears (pom

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    101

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    217-219

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus