Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fast gradient HPLC/MS separation of phenolics in green tea to monitor their degradation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39910795" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39910795 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617309172" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617309172</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.05.133" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2017.05.133</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fast gradient HPLC/MS separation of phenolics in green tea to monitor their degradation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The degradation of catechins and other phenolics in green tea infusions were monitored using fast HPLC/MS separation. The final separation was performed within 2.5 min using Ascentis Express C18 column (50 mm x 2.1 mm i. d.) packed with 2 mu m porous shell particles. Degradation was studied in relation to the temperature of water (70, 80, 90 degrees C) and the standing time of the infusion (up to 6 h). Along with chromatographic separation, the antioxidant properties of the infusions were monitored using two spectrophotometric methods. During staying of green tea infusion, the degradation of some catechins probably to gallic acid was observed. Finally, the influence of tea bag storage on antioxidant properties of green tea was evaluated. Rapid degradation of antioxidants after 3 weeks was observed. The principal component analysis, factor analysis and discriminant analysis were used for the statistical evaluation of obtained experimental data.

  • Název v anglickém jazyce

    Fast gradient HPLC/MS separation of phenolics in green tea to monitor their degradation

  • Popis výsledku anglicky

    The degradation of catechins and other phenolics in green tea infusions were monitored using fast HPLC/MS separation. The final separation was performed within 2.5 min using Ascentis Express C18 column (50 mm x 2.1 mm i. d.) packed with 2 mu m porous shell particles. Degradation was studied in relation to the temperature of water (70, 80, 90 degrees C) and the standing time of the infusion (up to 6 h). Along with chromatographic separation, the antioxidant properties of the infusions were monitored using two spectrophotometric methods. During staying of green tea infusion, the degradation of some catechins probably to gallic acid was observed. Finally, the influence of tea bag storage on antioxidant properties of green tea was evaluated. Rapid degradation of antioxidants after 3 weeks was observed. The principal component analysis, factor analysis and discriminant analysis were used for the statistical evaluation of obtained experimental data.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    237

  • Číslo periodika v rámci svazku

    December

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    471-480

  • Kód UT WoS článku

    000406199900057

  • EID výsledku v databázi Scopus