Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of the Antioxidant Capacity and the Antimicrobial Activity of Black and Green Tea

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F10%3A10212080" target="_blank" >RIV/61989592:15310/10:10212080 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of the Antioxidant Capacity and the Antimicrobial Activity of Black and Green Tea

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The green tea is preferentially recommended for its strong antioxidant properties and also for its antimicrobial activity. The antioxidant capacities of 30 samples were determined by the chemiluminescent TEAC determination. The average value of TEAC of the non-fermented and semi-fermented tea samples was 1.43 mM and the average value of TEAC of the fermented teas (black tea) samples was 1.43 mM. All samples were stored in freezer and the TEAC determination was repeated after a year. The average values of TEAC of non-fermented and semi-fermented tea samples were twofold lower in comparison to fermented tea samples and only 20% of average value of TEAC of the fresh tea infusion. The parallel terminations of minimal inhibitory concentration (MIC) on gram-positive and gram-negative bacterial strains were done. The assumed prevailing antioxidant and antimicrobial activities of non-fermented tea infusions were not confirmed.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of the Antioxidant Capacity and the Antimicrobial Activity of Black and Green Tea

  • Popis výsledku anglicky

    The green tea is preferentially recommended for its strong antioxidant properties and also for its antimicrobial activity. The antioxidant capacities of 30 samples were determined by the chemiluminescent TEAC determination. The average value of TEAC of the non-fermented and semi-fermented tea samples was 1.43 mM and the average value of TEAC of the fermented teas (black tea) samples was 1.43 mM. All samples were stored in freezer and the TEAC determination was repeated after a year. The average values of TEAC of non-fermented and semi-fermented tea samples were twofold lower in comparison to fermented tea samples and only 20% of average value of TEAC of the fresh tea infusion. The parallel terminations of minimal inhibitory concentration (MIC) on gram-positive and gram-negative bacterial strains were done. The assumed prevailing antioxidant and antimicrobial activities of non-fermented tea infusions were not confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Research International

  • ISSN

    0963-9969

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000281428700022

  • EID výsledku v databázi Scopus