Chemiluminiscenční měření antioxidační kapacity černého a zeleného čaje, srovnání s jejich antioxidační kapacitou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F04%3A00002043" target="_blank" >RIV/61989592:15310/04:00002043 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The chemiluminescent measurement of the black and green tea antioxidant capacity and the comparision with their antimicrobial activity
Popis výsledku v původním jazyce
A sensitive and simple chemiluminescent (CL) method for measuring antioxidant activity was developed. The determination of TEAC (Trolox equivalent antioxidant capacity) is based on the inhibition of CL intensity of luminol by an antioxidant. Antimicrobial activity was tested as a minimal inhibitory concentration (MIC) by broth microdilution method on gram-positive (Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus) and gram-negative (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) bacterial strains. We also testedthe stability of the frozen extracts. Our results do not confirm relevant predominance of black tea over green tea or vice versa in their antioxidant capacity or antimicrobial activity.
Název v anglickém jazyce
The chemiluminescent measurement of the black and green tea antioxidant capacity and the comparision with their antimicrobial activity
Popis výsledku anglicky
A sensitive and simple chemiluminescent (CL) method for measuring antioxidant activity was developed. The determination of TEAC (Trolox equivalent antioxidant capacity) is based on the inhibition of CL intensity of luminol by an antioxidant. Antimicrobial activity was tested as a minimal inhibitory concentration (MIC) by broth microdilution method on gram-positive (Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus) and gram-negative (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) bacterial strains. We also testedthe stability of the frozen extracts. Our results do not confirm relevant predominance of black tea over green tea or vice versa in their antioxidant capacity or antimicrobial activity.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Luminescence
ISSN
1522-7235
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
134
Strana od-do
129-132
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—