Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Černý nebo zelený čaj?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F04%3A00002041" target="_blank" >RIV/61989592:15310/04:00002041 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Black or green tea?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The determination of TEAC (Trolox equivalent antioxidant capacity) is based on the inhibition of CL intensity of luminol by an antioxidant. The system is based on the oxidation reaction of luminol catalysed by the peroxidase. Antimicrobial activity was tested as a minimum inhibitory concentration (MIC) by broth microdilution method on gram-positive (Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus) and gram-negative (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) bacterial strains. The minimum bactericidal concentration (MBC) is determined by plating out standard aliquots of the supernatant from each well that shows no visible bacterial growth. We compared MIC of the different types of black and green tea (34 samples; they were obtained from the common tea-rooms). Preparation of tea solution: leaves were dissolved in hot water (under 100°C) for 3 min (2g/100ml). The extracted solutions were filtered and allowed to cool at room temperature. The tea solutions were made fresh.The results are preli

  • Název v anglickém jazyce

    Black or green tea?

  • Popis výsledku anglicky

    The determination of TEAC (Trolox equivalent antioxidant capacity) is based on the inhibition of CL intensity of luminol by an antioxidant. The system is based on the oxidation reaction of luminol catalysed by the peroxidase. Antimicrobial activity was tested as a minimum inhibitory concentration (MIC) by broth microdilution method on gram-positive (Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus) and gram-negative (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) bacterial strains. The minimum bactericidal concentration (MBC) is determined by plating out standard aliquots of the supernatant from each well that shows no visible bacterial growth. We compared MIC of the different types of black and green tea (34 samples; they were obtained from the common tea-rooms). Preparation of tea solution: leaves were dissolved in hot water (under 100°C) for 3 min (2g/100ml). The extracted solutions were filtered and allowed to cool at room temperature. The tea solutions were made fresh.The results are preli

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Palackianae Olomucensis, Facultas Rerum Naturalium, Chemica

  • ISSN

    0232-0061

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Suppl.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    275

  • Strana od-do

    166-167

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus