Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Impact of Fermentation on the Phytochemical Content andBiological Properties of Moringa oleifera Lam. Shoot Teas

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14160%2F24%3A00136965" target="_blank" >RIV/00216224:14160/24:00136965 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/cbdv.202301868?src=getftr" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/cbdv.202301868?src=getftr</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/cbdv.202301868" target="_blank" >10.1002/cbdv.202301868</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Impact of Fermentation on the Phytochemical Content andBiological Properties of Moringa oleifera Lam. Shoot Teas

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work examined the variation in chemical and biological properties of Moringa oleifera Lam. shoot (MOS) teas prepared under different degrees of fermentation, viz: non-fermented, semi-fermented and fermented. The chemical composition was ascertained via FTIR, GC-MS, total phenolic and total flavonoid content. Also determined were the biological properties, including antioxidant, antimicrobial and alpha-amylase inhibitory activities. The data confirmed that MOS teas were rich in phenolic and flavonoid compounds, with fermented MOS tea displaying the highest phenolic and flavonoid contents. With respect to antioxidant property, all tea extracts exhibited good radical scavenging activities against DPPH &amp; sdot;, ABTS &amp; sdot;(+) and NO &amp; sdot;, and the radical scavenging capacity was in the order of non-fermented&gt;semi-fermented&gt;fermented MOS teas. The same trend was also observed for the antimicrobial activities against Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis. In contrast, the fermented MOS tea exhibited better alpha-amylase inhibitory activity compared to the non-fermented and semi-fermented MOS teas.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of Fermentation on the Phytochemical Content andBiological Properties of Moringa oleifera Lam. Shoot Teas

  • Popis výsledku anglicky

    This work examined the variation in chemical and biological properties of Moringa oleifera Lam. shoot (MOS) teas prepared under different degrees of fermentation, viz: non-fermented, semi-fermented and fermented. The chemical composition was ascertained via FTIR, GC-MS, total phenolic and total flavonoid content. Also determined were the biological properties, including antioxidant, antimicrobial and alpha-amylase inhibitory activities. The data confirmed that MOS teas were rich in phenolic and flavonoid compounds, with fermented MOS tea displaying the highest phenolic and flavonoid contents. With respect to antioxidant property, all tea extracts exhibited good radical scavenging activities against DPPH &amp; sdot;, ABTS &amp; sdot;(+) and NO &amp; sdot;, and the radical scavenging capacity was in the order of non-fermented&gt;semi-fermented&gt;fermented MOS teas. The same trend was also observed for the antimicrobial activities against Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis. In contrast, the fermented MOS tea exhibited better alpha-amylase inhibitory activity compared to the non-fermented and semi-fermented MOS teas.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    CHEMISTRY &amp; BIODIVERSITY

  • ISSN

    1612-1872

  • e-ISSN

    1612-1880

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1-11

  • Kód UT WoS článku

    001161598800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85184709572