Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sladovnická kvalita odrůd jarní pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39911448" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39911448 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201731" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.18832/kp201731</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201731" target="_blank" >10.18832/kp201731</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sladovnická kvalita odrůd jarní pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V průběhu tří zkušebních let (2013–2015) bylo analyzováno celkem 99 vzorků jarní pšenice (11 odrůd ze 3 zkušebních stanovišť). Byly sledovány základní znaky (extrakt, relativní extrakt při 45 °C, diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení, friabilita a obsah β-glukanů ve sladině) a některé znaky speciální. Odrůdy pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,5 %. Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 35 %. Odrůdy pšenice měly ve srovnání s ječným sladem vyšší viskozitu. Viskozita se pohybovala v rozpětí 1,61–1,78 mPa.s a průměrný obsah arabinoxilanů ve sladině v rozpětí 1306–1656 mg/l. Friabilita (křehkost) sladu byla velmi nízká, pohybovala se v intervalu 28–36 %. Obsah β-glukanů ve sladině velmi nízký, průměrná hodnota byla 25,9 mg/l.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting Quality of Spring Wheat Varieties

  • Popis výsledku anglicky

    During a three-year testing period (2013 – 2015), totally 99 samples of spring wheat (11 varieties from three testing localities) were analyzed. The basic parameters (extract, relative extract at 45 °C, diastatic power, fi nal attenuation, friability and β-glucan content in wort as well as some special parameters) were tested. The wheat varieties provided suffi ciently high extract content, the average value of this parameter was 83.5 %. Proteolytic modifi cation given by the value of Kolbach Index was on average 35 %. Compared to barley malt, the wheat varieties had higher viscosity. The viscosity varied from 1.61 – 1.78 mPa.s and the average arabinoxilan content in wort in the scope of 1306 – 1656 mg/L. Friability (brittleness) of malt was very low, moving within 28 – 36 %. β-glucan content in wort was very low, with the average value of 25.9 mg/L.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    314-322

  • Kód UT WoS článku

    000430986300005

  • EID výsledku v databázi Scopus