Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sladovnická kvalita ozimé a jarní pšenice ze sklizně 2013 – 2015

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F16%3AN0000080" target="_blank" >RIV/60193697:_____/16:N0000080 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sladovnická kvalita ozimé a jarní pšenice ze sklizně 2013 – 2015

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V průběhu tří sklizňových let bylo analyzováno celkem 81 vzorků pšenice ozimé a 33 vzorků pšenice jarní, každý rok z 3 stanovišť. Cílem bylo nalézt sestavu vhodných znaků pro hodnocení sladovnické kvality odrůd pšenice. Sledovali jsme celkem 35 základních i speciálních znaků. Odrůdy pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,8 %. Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 34 %. Odrůdy pšenice měly ve srovnání s ječným sladem vyšší viskozitu a pH. Friabilita (křehkost) sladu byla velmi nízká, pohybovala se v intervalu 10 – 48 %. Obsah β-glukanů ve sladině byl velmi nízký, průměrná hodnota 28 mg/l. Přednáška - 38. Pivovarsko-sladařský seminář, Plzeň, 26. 10. 2016.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting quality of winter and spring wheat, crop 2013 – 2015

  • Popis výsledku anglicky

    During three harvest years, a total of 81 winter wheat samples and 33 spring wheat samples were analyzed, each year from three locations. The aim was to find the set of suitable parameters for the evaluation of malting quality of wheat varieties. We studied altogether 35 basic and special traits. Wheat varieties provided sufficiently high extract content, the average value of this parameter was 83.8 %. Proteolytic modification expressed by the value of Kolbach index was on average 34 %. Compared to barley malt, the wheat varieties had higher viscosity and pH. Friability (brittleness) of malt was very low, it moved in the interval of 10 – 48 %. β-glucan content in wort was very low, with average value of 28 mg/l. Lecture - 38th Brewing and Malting Seminar, Plzeň, 26/10/2016.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů