Isotachophoretic determination of amino acids after their conversion to hydroxy acids
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F18%3A39912912" target="_blank" >RIV/00216275:25310/18:39912912 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00706-018-2220-0" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00706-018-2220-0</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00706-018-2220-0" target="_blank" >10.1007/s00706-018-2220-0</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isotachophoretic determination of amino acids after their conversion to hydroxy acids
Popis výsledku v původním jazyce
In this article, determination of amino acids by capillary isotachophoresis based on their derivatization (van Slyke reaction) is presented. Hence, the suggested method deals with reaction of amino acids with nitrous acid forming corresponding hydroxy acids. This reaction was used in isotachophoretic analysis for the first time. Optimal conditions represented by electrolyte system for separation of hydroxy acids, 0.01 mol/dm(3) HCl, 0.05% hydroxyethyl cellulose, with beta-alanine (leading electrolyte of pH 3.6) and 0.01 mol/dm(3) valeric acid with sodium hydroxide (terminating electrolyte of pH 7.24), were chosen; furthermore, other critical details of the analysis are also described. Developed method brings original results and shows applicability on analysis of amino acids in relatively simple mixtures, especially in food supplements. [GRAPHICS] .
Název v anglickém jazyce
Isotachophoretic determination of amino acids after their conversion to hydroxy acids
Popis výsledku anglicky
In this article, determination of amino acids by capillary isotachophoresis based on their derivatization (van Slyke reaction) is presented. Hence, the suggested method deals with reaction of amino acids with nitrous acid forming corresponding hydroxy acids. This reaction was used in isotachophoretic analysis for the first time. Optimal conditions represented by electrolyte system for separation of hydroxy acids, 0.01 mol/dm(3) HCl, 0.05% hydroxyethyl cellulose, with beta-alanine (leading electrolyte of pH 3.6) and 0.01 mol/dm(3) valeric acid with sodium hydroxide (terminating electrolyte of pH 7.24), were chosen; furthermore, other critical details of the analysis are also described. Developed method brings original results and shows applicability on analysis of amino acids in relatively simple mixtures, especially in food supplements. [GRAPHICS] .
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Monatshefte fur Chemie
ISSN
0026-9247
e-ISSN
—
Svazek periodika
149
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
1709-1718
Kód UT WoS článku
000442501400029
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85051298083