Very long-term stability of lipid biomarkers in human serum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F20%3A39916314" target="_blank" >RIV/00216275:25310/20:39916314 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201135/" target="_blank" >https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201135/</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ab.2020.113695" target="_blank" >10.1016/j.ab.2020.113695</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Very long-term stability of lipid biomarkers in human serum
Popis výsledku v původním jazyce
The assessment of the stability of biomarkers is very important for epidemiological studies. In this study, the stability of five lipid parameters (total cholesterol, triglycerides, HDL- and LDL-cholesterol and free fatty acids) has been tested in 16 human serum samples after storage at -80 degrees C up at time points 0, 1, 8 and 13 y. The majority of the lipid biomarkers were stable during storage conditions, except for cholesterol. The correlations between the samples were very good at time points. Therefore, long-term storage of human serum samples allows lipid biomarker determination, provided that the samples are stored at -80 degrees C.
Název v anglickém jazyce
Very long-term stability of lipid biomarkers in human serum
Popis výsledku anglicky
The assessment of the stability of biomarkers is very important for epidemiological studies. In this study, the stability of five lipid parameters (total cholesterol, triglycerides, HDL- and LDL-cholesterol and free fatty acids) has been tested in 16 human serum samples after storage at -80 degrees C up at time points 0, 1, 8 and 13 y. The majority of the lipid biomarkers were stable during storage conditions, except for cholesterol. The correlations between the samples were very good at time points. Therefore, long-term storage of human serum samples allows lipid biomarker determination, provided that the samples are stored at -80 degrees C.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10609 - Biochemical research methods
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Analytical Biochemistry
ISSN
0003-2697
e-ISSN
—
Svazek periodika
597
Číslo periodika v rámci svazku
May
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
113695
Kód UT WoS článku
000525804900022
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85082471207