Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Volatiles Composition and Antimicrobial Activities of Areca Nut Extracts Obtained by Simultaneous Distillation–Extraction and Headspace Solid-Phase Microextraction

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F21%3A39917911" target="_blank" >RIV/00216275:25310/21:39917911 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1420-3049/26/24/7422" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1420-3049/26/24/7422</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules26247422" target="_blank" >10.3390/molecules26247422</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Volatiles Composition and Antimicrobial Activities of Areca Nut Extracts Obtained by Simultaneous Distillation–Extraction and Headspace Solid-Phase Microextraction

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The volatile components of areca nuts were isolated by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME, DVB/CAR/PDMS fiber extraction) and simultaneous hydrodistillation–extraction (SHDE) and analyzed by gas chromatography/mass spectrometry. Furthermore, all SHDE fractions were tested for antimicrobial activity using the disk diffusion method on nine Gram-negative and Gram-positive bacteria (Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Streptococcus canis, Streptococcus pyogenes, and Candida albicans). In total, 98 compounds (mainly alcohols, carbonyl compounds, fatty acids, esters, terpenes, terpenoids, and aliphatic hydrocarbons) were identified in SHDE fractions and by using SPME extraction Fatty acids were the main group of volatile constituents detected in all types of extracts. The microorganism most sensitive to the extract of the areca nut was Streptococcus canis. The results can provide essential information for the application of different treatments of areca nuts in the canning industry or as natural antibiotics.

  • Název v anglickém jazyce

    Volatiles Composition and Antimicrobial Activities of Areca Nut Extracts Obtained by Simultaneous Distillation–Extraction and Headspace Solid-Phase Microextraction

  • Popis výsledku anglicky

    The volatile components of areca nuts were isolated by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME, DVB/CAR/PDMS fiber extraction) and simultaneous hydrodistillation–extraction (SHDE) and analyzed by gas chromatography/mass spectrometry. Furthermore, all SHDE fractions were tested for antimicrobial activity using the disk diffusion method on nine Gram-negative and Gram-positive bacteria (Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Streptococcus canis, Streptococcus pyogenes, and Candida albicans). In total, 98 compounds (mainly alcohols, carbonyl compounds, fatty acids, esters, terpenes, terpenoids, and aliphatic hydrocarbons) were identified in SHDE fractions and by using SPME extraction Fatty acids were the main group of volatile constituents detected in all types of extracts. The microorganism most sensitive to the extract of the areca nut was Streptococcus canis. The results can provide essential information for the application of different treatments of areca nuts in the canning industry or as natural antibiotics.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    24

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    7422

  • Kód UT WoS článku

    000736544300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85120984731