Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Multi-elemental composition of botanical preparations and probabilistic evaluation of toxic metals and metalloids intake upon dietary exposure

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F24%3A39921927" target="_blank" >RIV/00216275:25310/24:39921927 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691524002308" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691524002308</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2024.114664" target="_blank" >10.1016/j.fct.2024.114664</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Multi-elemental composition of botanical preparations and probabilistic evaluation of toxic metals and metalloids intake upon dietary exposure

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to evaluate the inorganic elemental composition (49 elements) of 29 botanical preparations obtained from fruits, leaves, peels, seeds, roots, fungi, and spirulina by using inductively coupledmass spectrometry and a mercury analyzer. Simultaneously, the risk associated with the chronic dietary exposure to 12 toxic metals and metalloids among the European population was evaluated by using a probabilistic approach based on Monte Carlo simulations. The analysis revealed worrying intake levels of Al, As, and Ni, primarily stemming from the consumption of spirulina-, peel-, and leaf-based botanicals by younger age groups. The intake of As from all analyzed botanicals posed a significant risk for infants, yielding margins of exposure (MOEs) below 1, while those deriving from peel-based botanicals raised concerns across all age groups (MOEs = 0.04-2.3). The consumption of peel-based botanicals contributed substantially (13-130%) also to the tolerable daily intake of Ni for infants, toddlers, and children, while that of spirulina-based botanicals raised concerns related to Al intake also among adults, contributing to 11-176% of the tolerable weekly intake of this element. The findings achieved underscore the importance of implementing a monitoring framework to address chemical contamination of botanicals, thus ensuring their safety for regular consumers.

  • Název v anglickém jazyce

    Multi-elemental composition of botanical preparations and probabilistic evaluation of toxic metals and metalloids intake upon dietary exposure

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the inorganic elemental composition (49 elements) of 29 botanical preparations obtained from fruits, leaves, peels, seeds, roots, fungi, and spirulina by using inductively coupledmass spectrometry and a mercury analyzer. Simultaneously, the risk associated with the chronic dietary exposure to 12 toxic metals and metalloids among the European population was evaluated by using a probabilistic approach based on Monte Carlo simulations. The analysis revealed worrying intake levels of Al, As, and Ni, primarily stemming from the consumption of spirulina-, peel-, and leaf-based botanicals by younger age groups. The intake of As from all analyzed botanicals posed a significant risk for infants, yielding margins of exposure (MOEs) below 1, while those deriving from peel-based botanicals raised concerns across all age groups (MOEs = 0.04-2.3). The consumption of peel-based botanicals contributed substantially (13-130%) also to the tolerable daily intake of Ni for infants, toddlers, and children, while that of spirulina-based botanicals raised concerns related to Al intake also among adults, contributing to 11-176% of the tolerable weekly intake of this element. The findings achieved underscore the importance of implementing a monitoring framework to address chemical contamination of botanicals, thus ensuring their safety for regular consumers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21100 - Other engineering and technologies

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Chemical Toxicology

  • ISSN

    0278-6915

  • e-ISSN

    1873-6351

  • Svazek periodika

    188

  • Číslo periodika v rámci svazku

    June 2024

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    114664

  • Kód UT WoS článku

    001232234300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85190523688