Expozice akrylamidem z potravin v SR a ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90471" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90471 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Expozice akrylamidem z potravin v SR a ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Akrylamid je lidský neurotoxin a také mutagenní a genotoxická látka. Podle IARC je akrylamid klasifikován jak pro člověka pravděpodobný karcinogen. Kvůli jeho širokému výskytu v mnoha cereálních potravinách, potravinách z brambor a kávě nelze expozici akrylamidem opomenout. Tato studie je zaměřená na vyhodnocení prvního předběžného průzkumu expozice akrylamidem ve Slovenské a České republice. Četnost a distribuce spotřeby potravin s předpokládaným vyšším obsahem akrylamidu během dne byla zjištěna a zhodnocena v závislosti na pohlaví, věku a národnosti spotřebitelů. Na základě těchto dat byla odhadnuta expozice různých spotřebitelských skupin. Jako nejčastější zdroj expozice akrylamidem u všech spotřebitelů byli identifikovány cereální snacky. Nejvyššívtok akrylamidu - aplikace 2,7 ug na kg tělesné hmotnosti za den - bylo pozorované ve skupině spotřebitelů pod 20 let, což je výsledkem vyšší spotřeby sladkostí. Se stoupa
Název v anglickém jazyce
The acrylamide exposure from foods in the Slovak and Czech Republics
Popis výsledku anglicky
Acrylamide is a human neurotoxin and is also a mutagenic and genotoxic agent. The IARC classified acrylamide as a probably human carcinogenic. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods and coffee the exposure toacrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of the first preliminary survey on the acrylamide exposure in the Slovak and Czech Republics. A frequency and a distribution of consumption of food with a supposed higher acrylamide level during a day were ascertained and evaluated depending on gender, age, and nationality of consumers. Based on these data the exposure of various consumer groups was estimated. Cereal based snacks were identified as the most frequent source of acrylamide exposure in all consumers. The highest intake of acrylamide - app. 2.7 ug per kg of body weight daily - was observed in the group below 20 which is a result of higher consumption of biscuits. With an increasing age of consumers coffee
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
Mimořádn
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—