Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90472" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90472 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Akrylamid je genotoxická, mutagenní, neurotoxická látka, která je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny IARC řazen mezi látky pro člověka pravděpodobně karcinogenní. Zdrojem expozice akrylamidu jsou zejména potraviny bohaté na redukující sacharidy aasparagin, z nichž akrylamid vzniká tepelnou úpravou při teplotách vyšších než 120 C, především během Maillardových reakcí. Vzhledem k širokému výskytu akrylamidu v mnoha základních cereálních potravinách a potravinách z brambor je sledování expozice akrylamidem velmi důležité. Tento průzkum je založen na předběžných údajích z monitorování příjmu akrylamidu z potravin ve Slovenské a České republiky v roce 2009, jež ukazuje, že k nejvyšší expozici akrylamidem dochází u dotazovaných do 20 let. Získané údaje o stravovacích návycích středoškolských studentů byly vyhodnocovány v závislosti na pohlaví a denní době spotřeby.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of dietary exposure of acrylamide in high school student group of CR and SR

  • Popis výsledku anglicky

    Acrylamide is a neurotoxic, mutagenic and genotoxic agent. The IARC classified acrylamide as a probably human carcinogenic. Acrylamide arise from reducing saccharides and asparagine at temperature higher than 120 C during the Maillard reaction. Due to awide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods and coffee the exposure to acrylamide cannot be omitted. This survey is based on the preliminary data from monitoring of acrylamide intake from foods in the Slovak and Czech Republics from 2009 which revealed that the highest intake of acrylamide was observed in the group below 20 years. A frequency and a distribution of consumption of food with a supposed higher acrylamide level during a day were ascertained and evaluated depending on gender and time of day consumption.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Trendy v potravinárstve

  • ISSN

    1336-085X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus