Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90472" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90472 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Akrylamid je genotoxická, mutagenní, neurotoxická látka, která je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny IARC řazen mezi látky pro člověka pravděpodobně karcinogenní. Zdrojem expozice akrylamidu jsou zejména potraviny bohaté na redukující sacharidy aasparagin, z nichž akrylamid vzniká tepelnou úpravou při teplotách vyšších než 120 C, především během Maillardových reakcí. Vzhledem k širokému výskytu akrylamidu v mnoha základních cereálních potravinách a potravinách z brambor je sledování expozice akrylamidem velmi důležité. Tento průzkum je založen na předběžných údajích z monitorování příjmu akrylamidu z potravin ve Slovenské a České republiky v roce 2009, jež ukazuje, že k nejvyšší expozici akrylamidem dochází u dotazovaných do 20 let. Získané údaje o stravovacích návycích středoškolských studentů byly vyhodnocovány v závislosti na pohlaví a denní době spotřeby.
Název v anglickém jazyce
Comparison of dietary exposure of acrylamide in high school student group of CR and SR
Popis výsledku anglicky
Acrylamide is a neurotoxic, mutagenic and genotoxic agent. The IARC classified acrylamide as a probably human carcinogenic. Acrylamide arise from reducing saccharides and asparagine at temperature higher than 120 C during the Maillard reaction. Due to awide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods and coffee the exposure to acrylamide cannot be omitted. This survey is based on the preliminary data from monitoring of acrylamide intake from foods in the Slovak and Czech Republics from 2009 which revealed that the highest intake of acrylamide was observed in the group below 20 years. A frequency and a distribution of consumption of food with a supposed higher acrylamide level during a day were ascertained and evaluated depending on gender and time of day consumption.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Trendy v potravinárstve
ISSN
1336-085X
e-ISSN
—
Svazek periodika
15
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—