Expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90473" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90473 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol
Popis výsledku v původním jazyce
Akrylamid je genotoxická, mutagenní a neurotoxická látka a také pravděpodobný lidský karcinogen [1,2]. Zdrojem akrylamidu jsou zejména potraviny bohaté na redukující sacharidy a asparagin, z nichž akrylamid vzniká během tepelné úpravy při teplotách vyšších než 120 C [3], proto by expozice akrylamidem z potravin neměla být opomíjena. Tato studie se zabývá zhodnocením předběžných šetření expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol České republiky. Tento průzkum je založen na předběžných údajích z monitorování příjmu akrylamidu z potravin ve Slovenské a České republice ukazující, že nejvyšší příjem akrylamidu byl ve skupině pod 20 let [4]. Četnost a distribuce spotřeby potravin v průběhu dne byly zjištěny metodou standardizovaného rozhovoruprostřednictvím dotazníku zaměřeného na potraviny s předpokládaným vyšším obsahem akrylamidu. Získané údaje byly vyhodnoceny v závislosti na pohlaví a denní době
Název v anglickém jazyce
Dietary exposure of acrylamide in high school student group
Popis výsledku anglicky
Acrylamide is a mutagenic and genotoxic agent and is also a probably human carcinogenic [1,2]. Acrylamide is an undesirable carcinogenic component of thermally processed foods arising from reducing saccharides and asparagine at temperature higher than 120 C [3]. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods the exposure to acrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of the preliminary survey on the acrylamide exposure from foods level in the group of high school students in the Czech Republic. This survey is based on the preliminary data from monitoring of acrylamide intake from foods in the Slovak and Czech Republics which revealed that the highest intake of acrylamide was observed in thegroup below 20 years [4]. A frequency and a distribution of consumption of food during a day were ascertained by standardized interview using a questionnaire. The data were evaluated depending on gender and time of day consumption. The b
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Interaktívna konferencia mladých vedcov 2010. Zborník abstraktov.
ISBN
978-80-970421-5-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
Neuveden
Místo vydání
Neuveden
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
26. 4. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—