Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90473" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90473 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Akrylamid je genotoxická, mutagenní a neurotoxická látka a také pravděpodobný lidský karcinogen [1,2]. Zdrojem akrylamidu jsou zejména potraviny bohaté na redukující sacharidy a asparagin, z nichž akrylamid vzniká během tepelné úpravy při teplotách vyšších než 120 C [3], proto by expozice akrylamidem z potravin neměla být opomíjena. Tato studie se zabývá zhodnocením předběžných šetření expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol České republiky. Tento průzkum je založen na předběžných údajích z monitorování příjmu akrylamidu z potravin ve Slovenské a České republice ukazující, že nejvyšší příjem akrylamidu byl ve skupině pod 20 let [4]. Četnost a distribuce spotřeby potravin v průběhu dne byly zjištěny metodou standardizovaného rozhovoruprostřednictvím dotazníku zaměřeného na potraviny s předpokládaným vyšším obsahem akrylamidu. Získané údaje byly vyhodnoceny v závislosti na pohlaví a denní době

  • Název v anglickém jazyce

    Dietary exposure of acrylamide in high school student group

  • Popis výsledku anglicky

    Acrylamide is a mutagenic and genotoxic agent and is also a probably human carcinogenic [1,2]. Acrylamide is an undesirable carcinogenic component of thermally processed foods arising from reducing saccharides and asparagine at temperature higher than 120 C [3]. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods the exposure to acrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of the preliminary survey on the acrylamide exposure from foods level in the group of high school students in the Czech Republic. This survey is based on the preliminary data from monitoring of acrylamide intake from foods in the Slovak and Czech Republics which revealed that the highest intake of acrylamide was observed in thegroup below 20 years [4]. A frequency and a distribution of consumption of food during a day were ascertained by standardized interview using a questionnaire. The data were evaluated depending on gender and time of day consumption. The b

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Interaktívna konferencia mladých vedcov 2010. Zborník abstraktov.

  • ISBN

    978-80-970421-5-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    26. 4. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku