Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dietary exposure of acrylamide in high school student group

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90475" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90475 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Dietary exposure of acrylamide in high school student group

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The acrylamide is classified by IARC as a probably human carcinogenic agent. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods the exposure to acrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of thepreliminary survey on the acrylamide exposure from foods with a supposed higher acrylamide level in the group of high school students in Czech Republic. This survey is based on the preliminary data from monitoring of acrylamide intake from foods in the Slovak and Czech Republics which revealed that the highest intake of acrylamide was observed in the group below 20 years (Marková et al., 2010). A frequency and a distribution of consumption of food during a day were ascertained by standardized interviewusing a questionnaire with partly free form questions. The data were evaluated depending on gender and time of day consumption. Moreover, the awareness of respondents about the occurrence of acrylamide in food was polled. REFERENCES: IARC

  • Název v anglickém jazyce

    Dietary exposure of acrylamide in high school student group

  • Popis výsledku anglicky

    The acrylamide is classified by IARC as a probably human carcinogenic agent. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods the exposure to acrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of thepreliminary survey on the acrylamide exposure from foods with a supposed higher acrylamide level in the group of high school students in Czech Republic. This survey is based on the preliminary data from monitoring of acrylamide intake from foods in the Slovak and Czech Republics which revealed that the highest intake of acrylamide was observed in the group below 20 years (Marková et al., 2010). A frequency and a distribution of consumption of food during a day were ascertained by standardized interviewusing a questionnaire with partly free form questions. The data were evaluated depending on gender and time of day consumption. Moreover, the awareness of respondents about the occurrence of acrylamide in food was polled. REFERENCES: IARC

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    2nd MoniQA International Conference "Emerging and persisting food hazards: Analytical challenges and socio-economic impact" Book of Abstracts

  • ISBN

    978-3-9501610-7-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Krakow

  • Datum konání akce

    8. 6. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku