Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dietary exposure of acrylamide in the Czech and Slovak Republics

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90476" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90476 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Dietary exposure of acrylamide in the Czech and Slovak Republics

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Acrylamide is an undesirable carcinogenic component of thermally processed foods arising from reducing saccharides and asparagine at temperature higher than 120 C. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods the exposure to acrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of the preliminary survey on the acrylamide exposure from foods with a supposed higher acrylamide level in the group of high school students in the Czech and Slovak Republicsand a comparison of acrylamide exposure in these two countries. A frequency and a distribution of consumption of food during a day were ascertained by standardized interview using a questionnaire. The data were evaluated depending on gender, time of dayconsumption and the country of origin. In the group of high school students in the Czech Republics was observed the same intake of acrylamide 2.65 ug per kg of body weight daily for boys and girls. In the group of boys from the Slovak Re

  • Název v anglickém jazyce

    Dietary exposure of acrylamide in the Czech and Slovak Republics

  • Popis výsledku anglicky

    Acrylamide is an undesirable carcinogenic component of thermally processed foods arising from reducing saccharides and asparagine at temperature higher than 120 C. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods the exposure to acrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of the preliminary survey on the acrylamide exposure from foods with a supposed higher acrylamide level in the group of high school students in the Czech and Slovak Republicsand a comparison of acrylamide exposure in these two countries. A frequency and a distribution of consumption of food during a day were ascertained by standardized interview using a questionnaire. The data were evaluated depending on gender, time of dayconsumption and the country of origin. In the group of high school students in the Czech Republics was observed the same intake of acrylamide 2.65 ug per kg of body weight daily for boys and girls. In the group of boys from the Slovak Re

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Women Chemists and Innovation. The Role of Women in Chemistry and Innovation in the European Research Area, with a focus on teh Visegrad Countries. Programme and Book of Abstracts.

  • ISBN

    978-963-9970-08-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Keszthely

  • Datum konání akce

    20. 10. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku