Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Paliativní péče

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F09%3A00009401" target="_blank" >RIV/00216275:25520/09:00009401 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Paliativní péče

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Péče o nevyléčitelně nemocné zahrnuje i správnou výživu a hydrataci. S ohledem na charakter základního onemocnění se výživa zaměřuje na prevenci komplikací z podvýživy a na zlepšení kvality života. Odlišný je přístup k výživě v paliativní a v terminálnípéči. Základem je umožnění perorálního příjmu. Dle stavu pacienta lze využít prakticky všechny typy umělé výživy. Ta je ale považována za léčbu a lze ji tedy také ukončit, pokud nepřináší ani úlevu ani další prospěch pacientovi. Etické přístupy se opírají o současné znalosti a základní obecné principy lékařské etiky.

  • Název v anglickém jazyce

    Palliative Care

  • Popis výsledku anglicky

    Incurably ill patients are provided palliative care including a proper hydration and nutrition. A nutritional support is focused on a prevention of undernutrition based complications and leads to maintaining of a quality of life. Nutritional support differs in a palliative and a terminal care. A peroral food is stressed as a basic approach. All kinds of a nutritional support can be used including artificial nutrition which is however considered to be a treatment that can be ceased if it brings no more benefits to patients. Ethical aspects in palliative care are based on common ethic principles and on a current level of knowledge.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Medicína pro praxi

  • ISSN

    1214-8687

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus