Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F09%3A00009404" target="_blank" >RIV/00216275:25520/09:00009404 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vláknina

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vláknina je velmi důležitá součást naší stravy, které člověk původně konzumoval značné množství. V průběhu věků svou stravu od vlákniny čistil, nyní se k jejímu požívání opět vrací pro její blahodárné účinky. Vlákninu tvoří nevstřebatelné sacharidy pocházející z rostlin. Jedná se o některé polysacharidy a oligosacharidy, které nelze v zažívacím traktu člověka rozštěpit. Působením střevních bakterií lze vlákninu fermentovat. Krátké mastné kyseliny, které tímto způsobem vznikají, mohou být energeticky využity v játrech. Vláknina reguluje činnost střevní a příznivě ovlivňuje celkový zdravotní stav. Je přidávána i do mnohých přípravků enterální výživy.

  • Název v anglickém jazyce

    Fiber

  • Popis výsledku anglicky

    A fiber is a very important part of our nutrition that used to be consumed in big amounts. Men tried to remove a fiber from their food through ages. Currently we return to a fiber because of its benefits. The fiber is created by undigestible saccharidesof a plant origin. In the human digestive tractus these polysaccharides and oligosaccharides cannot be splitted and absorbed. The fiber can be however fermentated by gut bacteria with short chain fatty acids as products that can be utilised as a fuel ina liver. The fiber is able to regulate gut functions and to bring benefits to our overall health status. It is addded also to many kinds of enteral formulas.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Medicína pro praxi

  • ISSN

    1214-8687

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus