Mastné kyseliny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F10%3A39882966" target="_blank" >RIV/00216275:25520/10:39882966 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mastné kyseliny
Popis výsledku v původním jazyce
Mastné kyseliny tvoří hlavní součást lipidů, resp. tuků. Jsou zdrojem energie pro organismus. Mají funkce strukturální. Jsou prekursory důležitých látek, například prostaglandinů a dalších signálních molekul. Jejich dodávka je nutná pro správný vývoj centrálního nervového systému. Správný poměr omega -3 a omega - 6 polynesaturovaných mastných kyselin ve výživě napomůže přeladit systémový zánětlivý proces a snížit úroveň zánětu v organismu. Zvýšení příjmu potravin, které jsou zdroji omega - 3 mastných kyselin, zejména mořských ryb, a omezení příjmu saturovaných tuků, transmastných kyselin a nadměrné konzumace omega - 6 mastných kyselin, je opatření vedoucí jednoznačně ke zlepšení zdraví a je dostupné každému.
Název v anglickém jazyce
Fatty Acids
Popis výsledku anglicky
Fatty acids represent the main component of lipids, resp. fats. They are very important energy resources for the whole body. They have structural roles and are precursors for other important molecules, e.g. prostaglandins and different signal molecules.Their supply is essential for a good development of a central nervous system. The correct ratio omega - 3 to omega - 6 polyunsaturated fatty acids in our nutrition help to attenuate the systemic inflammatory reaction. The increased intake of food containing omega - 3 fatty acids, especially sea fish, and restriction of saturated fatty acids, trans-fatty acids and aggravated consumption of omega - 6 fatty acids have been the right approach leading to our health improvement which is generally feasible.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Medicína pro praxi
ISSN
1214-8687
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—