Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mastné kyseliny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F10%3A39882966" target="_blank" >RIV/00216275:25520/10:39882966 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mastné kyseliny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mastné kyseliny tvoří hlavní součást lipidů, resp. tuků. Jsou zdrojem energie pro organismus. Mají funkce strukturální. Jsou prekursory důležitých látek, například prostaglandinů a dalších signálních molekul. Jejich dodávka je nutná pro správný vývoj centrálního nervového systému. Správný poměr omega -3 a omega - 6 polynesaturovaných mastných kyselin ve výživě napomůže přeladit systémový zánětlivý proces a snížit úroveň zánětu v organismu. Zvýšení příjmu potravin, které jsou zdroji omega - 3 mastných kyselin, zejména mořských ryb, a omezení příjmu saturovaných tuků, transmastných kyselin a nadměrné konzumace omega - 6 mastných kyselin, je opatření vedoucí jednoznačně ke zlepšení zdraví a je dostupné každému.

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty Acids

  • Popis výsledku anglicky

    Fatty acids represent the main component of lipids, resp. fats. They are very important energy resources for the whole body. They have structural roles and are precursors for other important molecules, e.g. prostaglandins and different signal molecules.Their supply is essential for a good development of a central nervous system. The correct ratio omega - 3 to omega - 6 polyunsaturated fatty acids in our nutrition help to attenuate the systemic inflammatory reaction. The increased intake of food containing omega - 3 fatty acids, especially sea fish, and restriction of saturated fatty acids, trans-fatty acids and aggravated consumption of omega - 6 fatty acids have been the right approach leading to our health improvement which is generally feasible.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Medicína pro praxi

  • ISSN

    1214-8687

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus