Nutritional Value of Selected Legumes Species
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871340" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871340 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritional Value of Selected Legumes Species
Popis výsledku v původním jazyce
In the study was compared nutritional value of selected legumes: soybean, field peas, broadbeans, and lupin. In these legumes we determined content and quality of the oil. We focused especially on the content of fatty acids. Fatty acids were divided intogroups according to the saturation. We monitored the total content of saturated fatty acids (SFA), unsaturated fatty acids (UFA), monounsaturated fatty acids (MUFA), and polyunsaturated fatty acids (PUFA). We also divided them to group omega-3, omega-6,and omega-9 fatty acids (FA). Legumes have a favorable ratio of omega-3 FA:omega-6 FA, especially lupin oil (1:4.3), which is in accordance with ratio 1:5 recommended for human diet. Content of amino-acids (g/kg) in nitrogen substances of the lupin seeds was evaluated. Lupin is an excellent source of protein, but can be used as well as a source of UFA.
Název v anglickém jazyce
Nutritional Value of Selected Legumes Species
Popis výsledku anglicky
In the study was compared nutritional value of selected legumes: soybean, field peas, broadbeans, and lupin. In these legumes we determined content and quality of the oil. We focused especially on the content of fatty acids. Fatty acids were divided intogroups according to the saturation. We monitored the total content of saturated fatty acids (SFA), unsaturated fatty acids (UFA), monounsaturated fatty acids (MUFA), and polyunsaturated fatty acids (PUFA). We also divided them to group omega-3, omega-6,and omega-9 fatty acids (FA). Legumes have a favorable ratio of omega-3 FA:omega-6 FA, especially lupin oil (1:4.3), which is in accordance with ratio 1:5 recommended for human diet. Content of amino-acids (g/kg) in nitrogen substances of the lupin seeds was evaluated. Lupin is an excellent source of protein, but can be used as well as a source of UFA.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
75-77
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—