Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional Value of Selected Legumes Species

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871340" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871340 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional Value of Selected Legumes Species

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the study was compared nutritional value of selected legumes: soybean, field peas, broadbeans, and lupin. In these legumes we determined content and quality of the oil. We focused especially on the content of fatty acids. Fatty acids were divided intogroups according to the saturation. We monitored the total content of saturated fatty acids (SFA), unsaturated fatty acids (UFA), monounsaturated fatty acids (MUFA), and polyunsaturated fatty acids (PUFA). We also divided them to group omega-3, omega-6,and omega-9 fatty acids (FA). Legumes have a favorable ratio of omega-3 FA:omega-6 FA, especially lupin oil (1:4.3), which is in accordance with ratio 1:5 recommended for human diet. Content of amino-acids (g/kg) in nitrogen substances of the lupin seeds was evaluated. Lupin is an excellent source of protein, but can be used as well as a source of UFA.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional Value of Selected Legumes Species

  • Popis výsledku anglicky

    In the study was compared nutritional value of selected legumes: soybean, field peas, broadbeans, and lupin. In these legumes we determined content and quality of the oil. We focused especially on the content of fatty acids. Fatty acids were divided intogroups according to the saturation. We monitored the total content of saturated fatty acids (SFA), unsaturated fatty acids (UFA), monounsaturated fatty acids (MUFA), and polyunsaturated fatty acids (PUFA). We also divided them to group omega-3, omega-6,and omega-9 fatty acids (FA). Legumes have a favorable ratio of omega-3 FA:omega-6 FA, especially lupin oil (1:4.3), which is in accordance with ratio 1:5 recommended for human diet. Content of amino-acids (g/kg) in nitrogen substances of the lupin seeds was evaluated. Lupin is an excellent source of protein, but can be used as well as a source of UFA.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-612-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    75-77

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    29. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku