Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hladovění v nemocnici

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F12%3A39895183" target="_blank" >RIV/00216275:25520/12:39895183 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hladovění v nemocnici

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V EU trpí podvýživou více než 20 milionů obyvatel. U 30-40% pacientů přijatých do nemocnice je podvýživa patrná již při přijetí a je vlastním důvodem hospitalizace a u 2/3 se dále prohlubuje. Podvýživa vzniká hladověním. Termín hladovění není často správně chápán jako nedostatečný příjem stravy a/nebo výživy. Důvodů, proč pacienti v nemocnicích hladoví, je celá řada. Patří mezi ně také profesionální slepota s větším zaměřením na technologie a sofistikované postupy než na jednoduché sledování příjmu stravy a vážení pacientů. Komplexní léčba zahrnuje i nutriční péči s použitím různých druhů umělé výživy, která v dnešní době dokáže hladovění v nemocnici zabránit.

  • Název v anglickém jazyce

    Starvation in Hospitals

  • Popis výsledku anglicky

    More than 20 millons of EU inhabitants suffer from undernutrition. 30-40% patients admitted to hospitals are undernourished. Malnutrition is frequently their main reason for hospitalisation and in 2/3 of patients it gets worse during the hospital stay. Undernutrition is caused by starvation. The term starvation is often not understood correctly as insufficient food or nutrition intake. There are multiple reasons for hospital starvation including a professional blindness that leads to focusing on technologies and sophisticated methods more than on simple follow up the food intake and checking patients body weight. A complex treatment includes also nutritional care using different kinds of artificial nutrition that can currently prevent starvation in hospitals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Interní medicína pro praxi

  • ISSN

    1212-7299

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    38-39

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus