Hladovění v nemocnici
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F12%3A39895183" target="_blank" >RIV/00216275:25520/12:39895183 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hladovění v nemocnici
Popis výsledku v původním jazyce
V EU trpí podvýživou více než 20 milionů obyvatel. U 30-40% pacientů přijatých do nemocnice je podvýživa patrná již při přijetí a je vlastním důvodem hospitalizace a u 2/3 se dále prohlubuje. Podvýživa vzniká hladověním. Termín hladovění není často správně chápán jako nedostatečný příjem stravy a/nebo výživy. Důvodů, proč pacienti v nemocnicích hladoví, je celá řada. Patří mezi ně také profesionální slepota s větším zaměřením na technologie a sofistikované postupy než na jednoduché sledování příjmu stravy a vážení pacientů. Komplexní léčba zahrnuje i nutriční péči s použitím různých druhů umělé výživy, která v dnešní době dokáže hladovění v nemocnici zabránit.
Název v anglickém jazyce
Starvation in Hospitals
Popis výsledku anglicky
More than 20 millons of EU inhabitants suffer from undernutrition. 30-40% patients admitted to hospitals are undernourished. Malnutrition is frequently their main reason for hospitalisation and in 2/3 of patients it gets worse during the hospital stay. Undernutrition is caused by starvation. The term starvation is often not understood correctly as insufficient food or nutrition intake. There are multiple reasons for hospital starvation including a professional blindness that leads to focusing on technologies and sophisticated methods more than on simple follow up the food intake and checking patients body weight. A complex treatment includes also nutritional care using different kinds of artificial nutrition that can currently prevent starvation in hospitals.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Interní medicína pro praxi
ISSN
1212-7299
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
38-39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—