Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nano- from nature to nurture: A comprehensive review on facets, trends, perspectives and sustainability of nanotechnology in the food sector

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26210%2F22%3APU142885" target="_blank" >RIV/00216305:26210/22:PU142885 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www-sciencedirect-com.ezproxy.lib.vutbr.cz/science/article/pii/S0360544221029819" target="_blank" >https://www-sciencedirect-com.ezproxy.lib.vutbr.cz/science/article/pii/S0360544221029819</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.energy.2021.122732" target="_blank" >10.1016/j.energy.2021.122732</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nano- from nature to nurture: A comprehensive review on facets, trends, perspectives and sustainability of nanotechnology in the food sector

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nanotechnology has underpinned vital progress in current research and has immensely promoted the food production chain. This review projected the critical intervention of nano-based technologies like modern advancements of nano-based biosensors in detecting mycotoxins, microbial contaminations, antibiotics, pesticides, food additives, and dyes. It also highlighted the starring roles of nanotechnology in terms of active, intelligent food packaging and food safety. These approaches have certainly intensified the strength of food processing technology and improved food quality and maintenance standards during shelf life. Apart from these trending facets, this review throw light on the utilisation of food waste for the biogenic synthesis of nanoparticles and the application of nano-based materials for the recycling process in food production units to ensure a complete cleaner technology. However, monitoring the chronic exposure of food contact nanomaterials should be critically evaluated to ensure food safety. Nanotechnology embraced an influential role in the food sector by providing effective avenues for energy conservation, sustainability, and cues to improve the capital funds well. (c) 2021 Elsevier Ltd. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    Nano- from nature to nurture: A comprehensive review on facets, trends, perspectives and sustainability of nanotechnology in the food sector

  • Popis výsledku anglicky

    Nanotechnology has underpinned vital progress in current research and has immensely promoted the food production chain. This review projected the critical intervention of nano-based technologies like modern advancements of nano-based biosensors in detecting mycotoxins, microbial contaminations, antibiotics, pesticides, food additives, and dyes. It also highlighted the starring roles of nanotechnology in terms of active, intelligent food packaging and food safety. These approaches have certainly intensified the strength of food processing technology and improved food quality and maintenance standards during shelf life. Apart from these trending facets, this review throw light on the utilisation of food waste for the biogenic synthesis of nanoparticles and the application of nano-based materials for the recycling process in food production units to ensure a complete cleaner technology. However, monitoring the chronic exposure of food contact nanomaterials should be critically evaluated to ensure food safety. Nanotechnology embraced an influential role in the food sector by providing effective avenues for energy conservation, sustainability, and cues to improve the capital funds well. (c) 2021 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20704 - Energy and fuels

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF15_003%2F0000456" target="_blank" >EF15_003/0000456: Laboratoř integrace procesů pro trvalou udržitelnost</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Energy

  • ISSN

    0360-5442

  • e-ISSN

    1873-6785

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    240

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    122732-122732

  • Kód UT WoS článku

    000738791300004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85120903545