Angular absorption of light used for evaluation of structural damage to porcine meat caused by aging, drying and freezing
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26220%2F16%3APU121352" target="_blank" >RIV/00216305:26220/16:PU121352 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174016306295" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174016306295</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.12.004" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2016.12.004</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Angular absorption of light used for evaluation of structural damage to porcine meat caused by aging, drying and freezing
Popis výsledku v původním jazyce
Meat as a rich source of protein is sought after by people from all over the world. It is also very susceptible to decay because of many internal and external processes affecting it. In this work an easy and quick method of detection of structural damage caused by decay or mishandling the meat is attempted by the method of angular absorption of light. The difference between structural changes due to aging, drying and freezing is explored and the resulting changes in light absorption in meat samples are presented. This work demonstrates that the measurement of optical angular dependency of absorption in relation to the muscle fibers in muscle tissue has the potential of detecting structural damage to the sample for meat quality control purposes.
Název v anglickém jazyce
Angular absorption of light used for evaluation of structural damage to porcine meat caused by aging, drying and freezing
Popis výsledku anglicky
Meat as a rich source of protein is sought after by people from all over the world. It is also very susceptible to decay because of many internal and external processes affecting it. In this work an easy and quick method of detection of structural damage caused by decay or mishandling the meat is attempted by the method of angular absorption of light. The difference between structural changes due to aging, drying and freezing is explored and the resulting changes in light absorption in meat samples are presented. This work demonstrates that the measurement of optical angular dependency of absorption in relation to the muscle fibers in muscle tissue has the potential of detecting structural damage to the sample for meat quality control purposes.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10610 - Biophysics
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1401" target="_blank" >LO1401: Interdisciplinární výzkum bezdrátových technologií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
MEAT SCIENCE
ISSN
0309-1740
e-ISSN
1873-4138
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
126
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
22-28
Kód UT WoS článku
000393937100004
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85009821256