Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F03%3APU53454" target="_blank" >RIV/00216305:26310/03:PU53454 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přednáška je zaměřena na náhradní sladidlo steviosid. Jedním z přírodních, rostlinných sladidel je steviosid - glykosidické sladidlo s terpenickým aglykonem. Vyskytuje se spolu s dalšími podobnými terpenickými sladidly v listech rostliny stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Protože izolace čistého sladidla steviosidu z listů stévie je nákladná, byla zkoumána možnost použít celé sušené listy rostliny ke slazení různých typů čajů. Tak lze využít nejen steviosid ale i ostatní sladidla a příznivě působící látky v listech stévie obsažené. Senzorickou analýzou bylo zjišťováno množství sušených listů stévie potřebných k oslazení jak klasických tak i bylinných čajů. Pro zjištění kvantitativního obsahu steviosidu v konzumovaných čajových extraktech byly testovány a porovnány chromatografické i elektroforetické metody stanovení.

  • Název v anglickém jazyce

    Stevia - non-caloric tea sweetener

  • Popis výsledku anglicky

    The lecture presents an alternative sweetener stevioside. Stevioside is one of practically utilized natural plant sweeteners that are featured by absence of health risks. Chemically, it is a glycosidic compound with a terpenic aglycone. Isolation of stevioside from leafs of the plant Stevia Rebaudiana, in which it occurs together with another terpenic sweeteners, is demanding and expensive. We have investigated therefore utilization of dried plant leafs for sweetening of various kinds of tea. In this way, stevioside together with other terpenic sweeteners and, in addition, with various health supporting compounds that are contained in the Steavia Rebaudiana leafs as well may be turned to advantage. Determination of amount of dry Stevia Rebaudiana leafsnecessary for sweetening of various kinds of classic and herbal tea was based on sensoric evaluation. Chromatographic and electrophoretic methods applied for determination of the stevioside content in the sensoricly evaluated tea extract

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    194-196

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku