Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F03%3APU53454" target="_blank" >RIV/00216305:26310/03:PU53454 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška je zaměřena na náhradní sladidlo steviosid. Jedním z přírodních, rostlinných sladidel je steviosid - glykosidické sladidlo s terpenickým aglykonem. Vyskytuje se spolu s dalšími podobnými terpenickými sladidly v listech rostliny stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Protože izolace čistého sladidla steviosidu z listů stévie je nákladná, byla zkoumána možnost použít celé sušené listy rostliny ke slazení různých typů čajů. Tak lze využít nejen steviosid ale i ostatní sladidla a příznivě působící látky v listech stévie obsažené. Senzorickou analýzou bylo zjišťováno množství sušených listů stévie potřebných k oslazení jak klasických tak i bylinných čajů. Pro zjištění kvantitativního obsahu steviosidu v konzumovaných čajových extraktech byly testovány a porovnány chromatografické i elektroforetické metody stanovení.
Název v anglickém jazyce
Stevia - non-caloric tea sweetener
Popis výsledku anglicky
The lecture presents an alternative sweetener stevioside. Stevioside is one of practically utilized natural plant sweeteners that are featured by absence of health risks. Chemically, it is a glycosidic compound with a terpenic aglycone. Isolation of stevioside from leafs of the plant Stevia Rebaudiana, in which it occurs together with another terpenic sweeteners, is demanding and expensive. We have investigated therefore utilization of dried plant leafs for sweetening of various kinds of tea. In this way, stevioside together with other terpenic sweeteners and, in addition, with various health supporting compounds that are contained in the Steavia Rebaudiana leafs as well may be turned to advantage. Determination of amount of dry Stevia Rebaudiana leafsnecessary for sweetening of various kinds of classic and herbal tea was based on sensoric evaluation. Chromatographic and electrophoretic methods applied for determination of the stevioside content in the sensoricly evaluated tea extract
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
194-196
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—