Je to sladké a cukr to není - STEVIE
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F11%3A00063805" target="_blank" >RIV/00216224:14110/11:00063805 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Je to sladké a cukr to není - STEVIE
Popis výsledku v původním jazyce
Již po staletí je rostlina Stevia rebaudiana Bertoni využívána jako přírodní sladidlo původními obyvateli Jižní Ameriky. Na mnoha místech se pěstuje kvůli sladkým lístkům, které svou sladkostí mnohonásobně předčí řepný cukr. Navíc, sladivé látky extrahované ze stevie vykazují nulovou energetickou hodnotu. Ještě nedávno nebyl steviosid jako náhradní sladidlo Evropskou unií akceptován. Například v Japonsku je oblíbeným sladidlem a používá se zde již řadu let. Po vleklých sporech o bezpečnosti steviolglykosidů pro použití v potravinách a nápojích má v zemích Evropské unie toto sladidlo zelenou.
Název v anglickém jazyce
It's sweet but it isn't sugar / STEVIA
Popis výsledku anglicky
The plant Stevia rebaudiana Bertoni has been used as a traditional sweetener by indigenous people of South America for centuries. Stevia is planted due to its sweet leaves that are more times sweeter than sugar. In addition, sweet compounds izolated fromstevia dont provide calories. Not long ago stevioside as a sweetener wasnt accepted in Europe. In Japan, stevia is very favourite sweetener used for many years. Nowadays, for the states of European Union this sweetener is accepted after assessment of the safety of steviol glykosides used in the food industry.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
roč. 66
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
133-135
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—