Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Je to sladké a cukr to není - STEVIE

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F11%3A00063805" target="_blank" >RIV/00216224:14110/11:00063805 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Je to sladké a cukr to není - STEVIE

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Již po staletí je rostlina Stevia rebaudiana Bertoni využívána jako přírodní sladidlo původními obyvateli Jižní Ameriky. Na mnoha místech se pěstuje kvůli sladkým lístkům, které svou sladkostí mnohonásobně předčí řepný cukr. Navíc, sladivé látky extrahované ze stevie vykazují nulovou energetickou hodnotu. Ještě nedávno nebyl steviosid jako náhradní sladidlo Evropskou unií akceptován. Například v Japonsku je oblíbeným sladidlem a používá se zde již řadu let. Po vleklých sporech o bezpečnosti steviolglykosidů pro použití v potravinách a nápojích má v zemích Evropské unie toto sladidlo zelenou.

  • Název v anglickém jazyce

    It's sweet but it isn't sugar / STEVIA

  • Popis výsledku anglicky

    The plant Stevia rebaudiana Bertoni has been used as a traditional sweetener by indigenous people of South America for centuries. Stevia is planted due to its sweet leaves that are more times sweeter than sugar. In addition, sweet compounds izolated fromstevia dont provide calories. Not long ago stevioside as a sweetener wasnt accepted in Europe. In Japan, stevia is very favourite sweetener used for many years. Nowadays, for the states of European Union this sweetener is accepted after assessment of the safety of steviol glykosides used in the food industry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    roč. 66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    133-135

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus