Senzorické vnímání sladidel Stevia a Truvia v mléčných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894770" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894770 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické vnímání sladidel Stevia a Truvia v mléčných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Rebaudiosid A je sladký glykosid extrahovaný z Stevia rebaudiana (Bertoni). Jeho použití je na evropském trhu povoleno od prosince 2011. Byly sledovány senzorické vlastnosti komerčních výrobků Stevia in the Raw a Truvia. Párový porovnávací test prokázal,že sladidlo Truvia vykazuje lepší chuť. Vnímání sladké chuti bylo u obou výrobků ovlivněné obsahem tuku. Intenzita sladké chuti byla podobná, ale příjemnost sladké chuti byla u mléka s obsahem tuku 3,5% výrazně vyšší než u mléka s obsahem tuku 0,5%
Název v anglickém jazyce
Sensory perception of sweeteners Stevia and Truvia in the dairy products
Popis výsledku anglicky
Rebaudioside A is a sweet tasting steviol glycoside extracted and purified from Stevia rebaudiana (Bertoni). Steviol glycosides are permitted for using on the European market as a food ingredients from Dezember 2011. Sensory properties of two commercialproducts Stevia in the Raw and Truvia were compared. The pair comparison test showed that the taste of sweetener Truvia was significantly better. The perception of sweet taste were influenced by fat for both samples. The intensity of sweet taste was thesame but pleasantness of sweet taste was much higher in the milk with 3.5% of fat in comparison with milk with 0.5 % of fat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
175-180
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha, Česká republika
Datum konání akce
24. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—